«Som å slå av en bryter da smittevern-tiltakene kom»

Nordmenn har valgt å følge anmodningen fra myndighetene om å avstå fra unødvendige reiser. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I helgen opplevede vi at folk ignorerte myndighetenes bønn om å unngå all unødvendig ferdsel da folk på Østlandet valfartet til åpne Vinmonopol-utsalg for å sikre seg alkohol. Dette selv om de måtte kjøre over lengre avstander.

Den samme reaksjonen opplevde man ikke i reisebransjen.

Også her kom regjeringen, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet lørdag morgen med en bønn til alle som om å kutte ut all unødvendige reiser.

Merket straks

Dette for å unngå faren for ytterligere spredning av det muterte korona-viruset som var oppdaget i Nordre Follo kommune.

Da anmodningen kom om å avstå fra alle reiser som ikke er helt nødvendige, kunne en av de ledende aktørene i bransjen konstatere at det nesten var som å så av en bryter:

– Vi fikk straks en 20-25 prosent nedgang i trafikk til Finns reisetjenester etter at smitteverntiltakene ble oppdatert. Dette er svært mye og det kom straks, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise, til flysmart24.

På alle områder

Finn Reise er landets største uavhengige reisesøkemotor, og dekker alle reiseprodukter i både inn- og utland og selger billetter for alle flyselskap, pakkereiseselskap og hotellkjeder.

Endringen kom brått:

– Hele uken før de nye innstrammingene kom, hadde vi ligget på et litt høyere nivå enn uken før – både når det gjelder besøk og bestillinger. Etter innstrammingene har vi ligget langt bak forrige uke. Det er helt tydelig at det muterte viruset og ny nedstengning ga umiddelbare utslag på etterspørsel etter reiser og overnatting, sier Berge.

Nedgangen merkes på bestillinger av både fly, hotell, leiebil og pakkereiser.

– Alt stanset nesten helt opp, sier Berge.

Har holdt seg oppe

Etter pandemien har tendensen vært at folk bestiller reise og overnatting enda tettere opp mot avreise enn før.

Derfor er det all grunn til å tro at de som nå har kuttet ut reiser som følge av helgens anmodning, skulle ut på reise de nærmeste dagene.

Nedgangen kommer etter at markedet for reiser har klappet sammen etter korona-krisen. Innlandsreiser har klart å holde nivået best. Inntil nå.

– Innenlandsmarkedet har vært stabilt og greit under pandemien. Så dette håper vi forsetter, men alt styres av de til enhver tid gjeldende restriksjonene, sier Berge.

Hører på myndighetene

Han legger til:

– Hvis det skal kunne trekkes noen positive erfaringer ut av den umiddelbare bremsen i reisesalget, så må det være at folk adlyder myndighetene, sier Berge.

I etterkant av helgens innstramminger har statsforvalterne (tidligere fylkesmenn) i bl.a. Trøndelag og Nordland anmodet alle om å unngå reiser til Oslo.

Likeledes har flere kommuner i Nord-Norge vurdert å gjeninnføre den skalte «søring-karantenen», for å unngå smittespredning for folk som reiser inn i landsdelen fra Oslo-regionen.