Massiv smitte-bølge – håper på turist-åpning i påsken

Smitten øker massivt i Spania. Likevel håper turistnæringen at sesongen kan åpne rundt påsketider. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den massive smittebølgen som har rammet flere land i Europa de senere ukene har forskjøvet mange prognoser for turistsesongen fremover.

I nordmenns favorittland i Sør-Europa, Spania, har det vært en massiv smittebølge de senere ukene. Likevel snakker man nå enkelte steder om å kunne få til en forsiktig turist-åpning i påsken.

For norsk charterbransjes del blir det i så fall de første Syden-avgangene siden i fjor sommer.

Hos direktøren for Spanias Ambassades turistavdeling i Norge, Juan Francisco Cervero, er spørsmålene om turistsatsingen fremover mange, men han innrømmer at svarene han kan gi er usikre:

Høyt smittenivå

– Å snakke om situasjonen fremover er svært vanskelig. Smitteomfanget er veldig høyt i de fleste europeiske land, inkludert Spania. Hva som kommer til å skje vet jeg ikke. Det er det ingen som gjør. Men det er sannsynlig at om et par måneder – eller kanskje noe mer – kan turistsektoren begynne å gjenåpne. Det må skje veldig sakte og litt etter litt, sier Francisco Cervero til flysmart24.

På smitteoversikten for Europa forrige torsdag gjorde Spania et hopp på 70 prosent økt smitte, og det bare på én uke. Landet økte fra 297 smittede per 100 000 innbyggere til 495 smittede.

I går, torsdag, kom nye tall. Nå har nivået steget til 804 smittede. Det gir en økning på 170 prosent på 14 dager. Til sammenligning har turist-konkurrenten Hellas bare 79 smittede. Norge har 148 smittede, og en nedadgående trend.

Mange strenge tiltak

Smitte-tiltakene er allerede skjerpet både på fastlands-Spania og de populære ferieøyene Mallorca og Kanariøyene. Det inkluderer portforbud, stengte restauranter og butikker deler av dagen.

På Costa del Sol, favorittområdet for mange nordmenn, er smitten så illevarslende at det er innført forbud mot å krysse kommune-grensene enkelte steder.

Dette i tillegg til alle andre og harde sosiale nedstengings-tiltak som har fungert en tid nå. Folk blir bedt om å ikke gå ut etter klokken 20. På steder med over 1 000 smittede er alle butikker, unntatt matvarebutikker og apotek, stengt.

Åpne opp

Sjefen for turistkontoret sier at spanske myndigheter jobber på høytrykk for å dempe smittespredningen.

Det kan likevel ta flere måneder før disse tiltakene – samt den pågående vaksinasjonsprosessen – gjør det mulig å åpne opp for å kunne ta imot turister fra Norge og andre land.

Mange hoteller og turistanlegg har stengt, og vil holde det slik helt til markedet tar seg opp igjen.

Utsetter oppstart

Hos landets største pakkereisearrangør, Ving, har man nettopp utsatt en forsiktig oppstart av turene til Syden fra mars til slutten av april. Mange planlagte reiser blir kansellert, og påsken har man satt en stor strek over:

– Vi har akkurat justert oppstarten på flere av våre reisemål og er i gang med å kontakte berørte gjester. Det er bare de første datoene på flyseriene som kanselleres. Når vi kommer nærmere skolens ferieuker er volumene våre på nivå med tidligere planer, sier Norge-sjefen i Ving, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

På Gran Canaria har lederen for hotell-organisasjonen FEHT, José María Mañaricúa, advart mot at sesongen ikke kan komme ordentlig i gang før i andre halvdel av 2021.

Må vente noen måneder

Francisco Cervero håper at det kan skje noe i mellomtiden, og at sikkerheten mot smittespredning har økt gjennom en den omfattende vaksineringen som gradvis skjer.

Han minner for Kanariøyenes vedkommende, om åpning først etter sommeren, at fem måneder er lang tid.

– Mye kan skje når det gjelder turist-markedet på den tiden, sier han.

EUs smitteverndirektør, Andrea Ammon, har de siste dagene advart landene mot den nye og mer smittsomme korona-varianten. Den har blitt registrert i flere land, og smittevern-byrået ECDC ber derfor land om å igjen vurdere å stramme inn tiltakene for å hindre en kraftigere oppblomstring.

PS: Ved siden av Hellas har også andre typiske ferieland langt lavere smitteomfang enn Spania. Frankrike ligger nå på 380 smittede, Italia er på 374 smittede, Tyskland på 319 smittede, Kroatia har 298 smittede, mens Portugal er en av de få med en verre situasjon – 1 215 smittede.