Raskere korona-test for reisende fra Gardermoen

Test-stasjonen i innsjekkingsområdet på Gardermoen kan nå tilby raskere korona-test. Flere land krever nå test som er tatt mindre enn 24 timer før, også ved gjennomreise. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som har hatt behov for en rask korona-test ved avreise fra Oslo Lufthavn har til nå hatt få muligheter på selve lufthavnen. Nå åpnes et nytt tilbud, som også skal tilby hurtigtesting, slik stadig flere land nå krever.

Det betyr at dette blir den tredje test-muligheten som fins på landets hovedflyplass.

Det er den private legeklinikken Dr. Dropin som, i samarbeid med Avinor, nå utvider sitt tilbudet.

Testsenteret ligger i flyplassens innsjekkingsområde. Den kan dermed brukes både av reisende, men også av andre som er på flyplassen, fordi det ikke kreves billett for å oppsøke test-senteret.

Raskere svar

Klinikken har til nå tilbudt utelukkende PCR-test, som det tar mellom 1 og 3 dager å få svar på. Dette har vist seg å være et meget godt brukt tilbud.

Derfor har klinikken nå utvide tilbudet, og skal nå kunne hjelpe reisende fra Gardermoen med hurtigtesting også. Den skal kunne gi svar på under en halvtime.

–  Dette er antigen hurtigtester. Det er den samme type test som brukes av Oslo kommune og på ankomst Oslo Lufthavn, sier lege og daglig leder av Dr. Dropin, Daniel Sørli, til flysmart24.

Samme kveld

Den nye testmuligheten vil være tilgjengelig slik at også passasjerer som reiser med tidlige morgenfly skal kunne benytte seg av den. Testen tilfredsstiller de som skal reise til land som nå krever at reisende kan vise frem tester som er tatt mindre enn 24 timer tidligere.

I tillegg tilbyr selskapet fortsatt PCR laboratorie-test, som er en mer tidkrevende prosess.

– Typisk svartid er enten samme kveld eller dagen etter, sier Sørli. Hos klinikken blir denne testen omtalt som en det normalt tar 1-2 dager å få svar på. 

Stort behov

Klinikken ble åpnet i begynnelsen av desember, og det i samarbeid med Avinor. Inntil da hadde tilbudet om testing ved ankomst vært det eneste tilbudet.

– Vi tester flere hundre passasjerer hver uke, og at pågangen er økende. De aller fleste som tester seg er folk som skal reise, både passasjerer og ansatte i flyselskaper. I tillegg er det en del som jobber på OSL som benytter seg av tilbudet, sier Sørli.

Transfer med testmulighet

I tillegg til test-mulighetene ved avgang og ankomst, fins det også et tilbud til de som ankommer Oslo Lufthavn og er i transfer på flyplassen fordi de skal reise videre inn i landet.

De kan nå igjen benytte seg av den forenklede tollbehandlingen, kalt Domestic Transfer. Den ble åpnet sist fredag etter å ha vært stengt i lange perioder.

Ullensaker kommune har etablerer et eget testsenter her. Dermed kan alle som kommer fra utlandet og skal videre inn i Norge få tatt pålagt covid-19 test her.