Syden-krise: – Vil ikke klare en sommer til uten turister

Mange tomme restauranter på Gran Canaria. Her skulle det vrimle av turister nå. Foto: Privat

Ferielandene sør i Europa har blitt knallhardt rammet av korona-krisen. Spania er et av de hardest rammede markedene. Turistindustrien holder pusten og toppsjefen for en av landets sentrale aktører sier at 2021 kan bli skjebnesvangert.

Ifølge konsernsjefen for den verdensomspennende, spanske hotellkjeden Mélia, Gabriel Escarrer, ble det meste av 2020-sesongen helt ødelagt.

Korona-pandemoen førte til tilnærmet full stans i turistbesøket.

Norge og andre land stanset

I Norge, og i alle andre land som normalt sender millioner av turister inn i det populære ferielandet landet hvert år, stanset så å si all reising i markedet for sol og varme i fjor.

Også årets sesong er allerede kraftig forskjøvet. Normalt skulle vi nå ennå vært inne i den mest hektiske vintersesongen til Kanariøyene, med tusenvis av nye nordmenn til spesielt Gran Canaria hver eneste uke.

Nå håper Ving og de andre charterselskapene på å komme i gang i slutten av april. Programmet til Spania er både forsinket men også redusert, på grunn av reiserestriksjonene som gjør det vanskelig å planlegge for pakkereise-operatørene.

Finn Reise er det eneste store og nøytrale barometeret på reisesalg her i landet. Kommersiell direktør Terje Berge sier til flysmart24 at det så langt ikke er noe gjennombrudd i salget av Syden-reiser fra Norge:

Vil ha fart i tiltakene

– Vi ser ikke noen tegn til økt feriereise-bookinger for sommeren til noen land, spesielt ikke etter siste restriksjonene da det meste stoppet opp. Mye kan ennå skje. En av pandemi-trendene er at folk flest venter til siste liten med å bestille, sier Berge.

Sjefen for Melia-hotellene, Escarrer, frykter at årets sesong skal bli en kopi av fjoråret.

Hans budskap er dramatisk, hvis ikke Spania og resten av Europa får fart på vaksinasjons-prosessen og kan fjerne smittevern-tiltakene:

«Spania vil ikke tåle en sommer til uten turisme. Det er viktig å utforme en døgnkontinuerlig vaksinasjonsstrategi i privat og offentlig regi, og koordinerte tiltak som skal sikre trygge reiser til turistanleggene,» skriver Escarrer på sin Twitter-konto.

Knallhardt rammet

Han er ikke alene. Ifølge Barcelona-avisen La Vanguardia mener mange økonomer at den spanske økonomien rett og slett ikke vil tåle en gjentakelse av fjoråret. Det vil øke ledigheten og den offentlige gjeldsbyrden enda mer.

For å synliggjøre sin bekymring har turistsektoren denne uken satt i gang det den kaller en SOS-aksjon overfor myndighetene for å sette fokus på at det er viktig at turistindustrien får hjelp til å overleve.

Et lys i tunnelen er imidlertid at vaksineringen i Europa skyter fart, og de totale smittetallene for Spania går ned – selv om det er fra et skyhøyt nivå.

Første kvartal tapt

Den siste oversikten kom sist torsdag og viser at landet hadde et smitteomfang på 840 smittede per 100 000 innbyggere, ned fra rundt 1 000 forrige uke.

Tapene for landet er enorme som følge av fraværet av besøkende utlendinger.

Spania tapte 106 milliarder euro i turistinntekter i fjor, og det sto for mer enn halvparten av landets nedgang i brutto nasjonalprodukt BNP.

Sjefen for den store reiselivsorganisasjonen Exceltur, José Luis Zoreda, regner ifølge La Vanguardia med at første kvartal allerede har gått tapt for turistindustrien.

Ber folk glemme vaksine-pass

Han sier at Spania heller ikke bør gjøre seg noen forhåpninger om at det mye omtalte vaksinesertifikatet kan komme til hjelp.

Han sier at det er høyt opp og langt frem til at en slik reiselettelse skal komme, om det i hele tatt blir noe av ideen.

Dessuten, påpeker han, har myndighetene i de store markedene Storbritannia og Tyskland, advart sin befolkning om å avstå fra utenlandsreiser og oppfordret den til å tenke på å ha en ferie i hjemlandene i år.