Truet med å drepe om bord på flyet – knallhardt straffet

United Airlines-flyet ble tvunget til å lande i Canada etter at en passasjer gikk amok om bord. Foto: United Airlines

Det koster dyrt å sette flysikkerheten i fare. Det fikk en passasjer erfare som truet med å drepe en flyvert om bord i et United Airlines-fly mens de befant seg på vei fra USA til Japan.

Nå er han dømt til å betale en bot på 50 000 dollar, eller 430 000 norske kroner.

Mannen har fått fem års prøvetid, og slapp fengsel fordi han lider av alvorlig diabetes.

Slo flyverten i ansiktet

Den dramatiske hendelsen inntraff ifølge nettstedet Simple Flying under en flyvning fra Los Angeles til Tokyo. Den 52 år gamle mannen begynte kort tid etter avgang å banke formålsløst på toalettdørene og oppførte seg aggressivt mot flyansatte som forsøkte å roe ham ned.

Etterpå bestilte han alkohol, med ble nektet servering på grunn av sin oppførsel. Da gikk han amok.

Han angrep den kvinnelige flyverten som forsøkte å rydde opp i situasjonen. Han slo henne i ansiktet og forsøkte å kaste henne ned på gulvet. Han truet med å drepe kvinnen, før han ble overmannet.

Tok ned flyet

Situasjonen ble så dramatisk at kapteinen besluttet å avbryte flyvningen og ta ned flyet i Anchorage i Alaska. Nå må mannen betale hele regningen.

Flyvingen fant sted i februar i fjor, men har først nå nådd rettsapparatet. Straffen på 50 000 dollar inkluderer reaksjon fordi mannen satte flysikkerheten i fare. I tillegg må han dekke alle utgifter United Airlines fikk etter å ha måttet betale mat og hotell for 214 passasjerer.

Flyverten som var involvert i hendelsen, har fått varige medisinske problemer på grunn av angrepet.

Også i Skandinavia har vi hatt saker der passasjerer har blitt gjort økonomisk ansvarlig for hendelser på fly, har flysmart24 tidligere kunnet fortelle.

Farlig situasjon på SAS-fly

Et SAS-fly på fra Stockholm til Malaga måtte kansellere returen da det ble oppdaget at en av passasjerene hadde røkt på toalettet.

Det som gjorde situasjonen ekstra alvorlig var at han hadde kastet sigaretten i papiravfallet etterpå. Det kunne ha ført til brann om bord.

Dette ble oppdaget like før landing. Flyet måtte gjennom en grundig sjekk før det kunne returnere, noe som er i henhold til SAS’ egne sikkerhets-rutiner.

Returen kunne ikke skje før neste dag. Utgiftene for SAS – inkludert overnatting og mat for de reisende – beløp seg til 170 000 kroner. Det måtte mannen, som hadde forårsaket den farlige situasjonen, betale.