Truer med å stenge hoteller som bryter smittevernet

Harde konsekvenser for turisthoteller i Hellas som ikke følger de nye smittevern-reglene. De gjelder bl.a. ved svømmebassengene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Kappløpet om å åpne for utenlandske turister i sommer er stort blant landene rundt Middelhavet. De er avhengig av å få i gang industrien igjen og få inntekter fra den livsviktige næringen.

Hellas er langt fremme, men nå kommer det også en svært tydelig melding om harde sanksjoner mot de stedene som ikke følger landets smittevern-lover.

De hoteller som ikke følger smittevernlovene vil bli stengt, og ansatte risikerer høye bøter, heter det i de nye lovene som regjeringen nettopp har kommet med.

Ikke som før i Syden

Utgangspunktet er at Hellas, som flysmart24 har meldt om før, skal åpne turistsesongen den 14. mai. Men mye vil bli annerledes enn før for de som kommer på besøk, og gjøre at et Syden-opphold vil fortone seg på en annen måte for besøkende enn i den bekymringsløse tiden før pandemien.

På hotellene er det lagt opp til strenge helseprotokoller som gjør at det blir mange regler å forholde seg til for de besøkende. Alt fra krav om munnbind og avstand, til spesielle regler for alle områder på hotellets område – resepsjon, svømmebasseng, matsaler, lekeplasser og spa-rom.

Alt for å hindre at smitte spres blant ansatte og gjester.

Stenger hoteller

For Hellas er det livsviktig å fremstå som et sikkert reisemål, og derfor har landets myndigheter laget regler som kan få alvorlige konsekvenser for hotellene, skriver den greske nyhetstjeneste GTP Hedalines:

Der det blir oppdaget brudd, risikerer hotellet å bli stengt i opptil 90 dager – tre måneder.

I tillegg vil personell som blir gjort ansvarlige for at det skjer lovbrudd, bli straffet med bøter på opptil 5 000 euro. Det tilsvarer rundt 50 000 norske kroner.

Norsk favoritt i år

Det blir krav om at alle hoteller med mer enn 50 rom skal ha lege tilgjengelig i tilfelle det oppdages mistanke om covid-19 smitte. Hotellene er dessuten pålagt å utarbeide egne beredskapsplaner for smitte-hindring.

For Hellas er det mye som står på spill. Landet ser i år ut til å være et foretrukket reisemål for turister fra de store markedene i Europa.

Hellas ser også ut til å bli den store charter-vinneren blant de nordmenn som satser på en Syden-ferie i sommer.

Sikrer kundene

De store pakkereise-selskapene Ving, Apollo og TUI selger reiser til de greske øyene fra midten av juni, selv om det ennå ikke er klart at de faktisk lar seg avvikle etter planen.

Derfor har de samme selskapene også vært påpasselig med å sikre kundene som kjøper turer ennå mens reisemålet er rødt:

Hvis landet fortsatt er rødt når avreise skal skje, blir turene avlyst og alle få pengene tilbake innen syv dager. Også anledningen til selv å kansellere reisen er blitt utvidet for kundene, som i år kan trekke seg fra en reise inntil 60 dager før avreise – uansett årsak og få pengene tilbake.