Åpner for at flere må på karantene-hotell ved hjemkomst

Alle reisende, også de som har vært på nødvendig reise, må på hotellkarantene om de kommer fra fem utvalgte land. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norske myndigheter har i dag strammet kraftig inn på kravet om hvilke grupper reisende som må gå i karantene-hotell når de ankommer Norge. Nå skal det også omfatte utvalgte land der folk kommer tilbake til det som kan kalles for en nødvendig reise.

Samtidig åpner justisminister Monica Mæland (H) for at flere reisende enn i dag må regne med å måtte tilbringe inntil 10 dager på norsk karantenehotell ved hjemkomst.

– Smittesituasjonen globalt tilsier at det raskt kan komme nye endringer i innreisereglene. Reglene kan på kort varsel bli endret slik at flere skal på karantenehotell, sier Mæland. En endring, sa hun, kan bli at også de som reiser på nødvendige reiser innen EU, også må på karantenehotell.

Utenfor EU/EØS?

I tillegg skal alle som har vært på reise utenfor EU/EØS-området nå ta PCR-test på grensen ved hjemkomst. Det holder ikke lenger med å vise frem en negativ covid-19 test tatt 24 timer tidligere.

Det er den eksplosive smittesituasjonen i India som har fått Justisdepartementet til å stramme inn fra klokken 12 onsdag for de fem aktuelle landene:

Nå må alle som kommer fra reise til Bangladesh, India, Irak, Nepal og Pakistan gjennomføre et opphold på karantene-hotell. Det gis intet unntak for noen grupper reisende, også de som har vært på det som omtales som nødvendige reiser, skal i karantene fra nå av.

Advarer mot reiser

Samtidig advarer Utenriksdepartementet reiser til de samme landene, og gjør oppmerksom på at nordmenn som reiser til området kan risikere både å bli smittet og også risikerer å ikke få nødvendig helsehjelp.

De som har vært på nødvendige reiser ville normalt vært unntatt fra reglene.

Som flysmart24 har skrevet tidligere har regjeringen definert nødvendige reiser som samvær med mindreårige barn, eget barns fødsel, besøk til nærstående som er alvorlig syk eller døende, eller deltakelse i begravelse eller bisettelse til nærstående.

Trer i kraft nå

– Smittesituasjonen i blant annet India er svært alvorlig. For å begrense risikoen for importsmitte av nye virusvarianter, innfører vi nå skjerpede innreiseregler for reisende fra India og tilgrensende land i tillegg til Irak, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding onsdag.

De skjerpede innreisetiltakene for reisende fra de aktuelle landene trer i kraft onsdag 28. april klokken 12:00. Alle som har avreise fra disse landene og ankommer Norge etter dette må på karantenehotell. 

Onsdagens bestemmelse har ingen innvirkning på de karantenehotell-reglene gjelder for Europa. Her må alle som har vært på det som politiet på grensen oppfatter som en unødvendig fritidsreise, gjennomføre tvungen karantene på hotell.