Feriefavorittene vil åpne – men smitten har bitt seg fast

Mange tomme solsenger på Gran Canaria. Selv med lavere smittetall enn mange andre steder i Spania, ser turistene det an. Dette bildet ble tatt onsdag denne uken. Foto: José Guillen

Turistlandene langs Middelhavs-kysten kommer til å jobbe hardt for å tiltrekke seg turistene denne sommeren, men for både Spania og Hellas er smittenivået et kjempeproblem. Også i de fleste andre feriefavorittene har smitten bitt seg fast.

Flysmart24 har fulgt ECDCs smittebarometer de siste ukene. Konklusjonen er klar – smittenivået er fortsatt så høyt at det nå virker som en drøm at enkelte skal kunne åpne turistsesongen om noen uker.

Milevis unna å havne som gult land på Folkehelseinstituttets smitte-kart over Europa, der alle land fortsatt er røde. Grensen for å bli «tatt inn i varmen» og endre fra rødt til gult av FHI er under 25 smittede per 100 00 innbyggere.

Mindre populær

Målet for Hellas er å åpne for utenlandske turister fra den 14. mai. Her er det neppe noe trekkplaster at covid-19 smitten fortsatt er høy. Forrige uke lå landet på 371 smittede per 100 000 innbyggere. Denne uken har det sunket, men bare litt. Til 351 smittede.

Litt bedre er det stelt med Spania, men der ser smitte-nivået ut til å ha bitt seg fast på rundt 250 smittede per 100 000 innbyggere. I forrige uke var landet på 247 smittede, denne uken er det fortsatt høyt – på 249 smittede. Likevel satser landet på å åpne turistsesongen i juni.

Et av de største reisemålene i Spania er Mallorca. En klar vinner også blant norske solturister, men som har fått svekket sin posisjon de senere årene på grunn av høye priser og økende motstand i lokalbefolkningen mot masseturismen.

Sprøyter inn penger

Nå ble overturismen blåst bort over natten med korona, og de lokale turistmyndighetene la i dag fredag frem en plan som har som siktemål å få halvparten av turistene fra 2019 tilbake til Palma denne sommeren. 2019 brukes som målestokk fordi det var det siste hele normale turiståret.

Det sprøytes inn flere millioner kroner i kampanjer som skal få nordmenn og andre turistgrupper fra Nord-Europa til å komme tilbake til den populære ferieøya.

Sjefen for Palmas reiselivsråd, Elena Navarro, sier at rådet helt siden pandemien brøt ut har arbeidet for at byen igjen skal fremstå som «et trygt, vennlig, åpent, kosmopolitisk og bærekraftig reisemål».

Full smittekrise

Som flysmart24 skrev for noen dager siden er situasjonen virkelig ille på Kypros. Landet har tatt sikte på å åpne for utenlandske turister i vår, men er rammer av en intens smittebølge:

Der er smitten nå oppe på 1 221 smittede per 100 000 innbyggere, opp fra skyhøye 972 i forrige uke. Smittekrisen har ført til at landet har vært stengt ned siden 26. april og det skal vare til 9. mai for å unngå at øyas helsesystem bryter sammen.

Der er smitten nå oppe på 1 221 smittede per 100 000 innbyggere, opp fra skyhøye 972 i forrige uke. Smittekrisen har ført til at landet har vært stengt ned siden 26. april og det skal vare til 9. mai for å unngå at øyas helsesystem bryter sammen. Det er innført portforbud om nettene, i tillegg til en rekke andre tiltak.

For Tyrkias del, utenfor ECDC-oversikten, er situasjonen så alvorlig at myndighetene fra torsdag stengte ned landet. Det skal vare frem til 17. mai.

Sakte nedover

Av de øvrige populære ferielandene i Europa er Italia også på vei nedover, veldig sakte. I forrige uke hadde landet en smittegrad på 338 smittede per 100 000 innbyggere, og denne uken på 323.

Frankrike er det landet som har klart flest smittede totalt, og synker litt denne uken – men fra et høyt nivå. I forrige uke ble det notert 693 smittede per 100 000 innbyggere, mens det denne uken er på 652 smittede.

Et annet land, der uroen er stor denne uke over det nylig innførte portforbudet, er Tyskland. Denne uken har landet 346 smittede, mens det i forrige uke hadde 312 smittede. Helt feil vei, altså.

På bedringens vei

I motsetning til de fleste andre land har Portugal en langt bedre situasjon og er – sammen med Island – det landet som fortsatt ligger an til å bli det første av de såkalt Syden-landene som kan oppnå å bli gult på FHIs smittekart.

Portugal har denne uken en smittegrad på 66 smittede per 100 000 innbyggere, mens landet forrige uke hadde 75 smittede. Det går igjen riktig vei i et land som nettopp har gjennomført en massiv nedstenging.

– Vi har hatt en nedstenging som har vart helt siden januar og vi er i gang med å komme oss ut av den situasjonen nåå, skrev redaktør Daisy Sampson i avisen Portugal News i en epost til flysmart24 for en uke siden.

Så over til Norden

Og Norge? 130 smittede, mens vi i forrige uke hadde 164.

Sverige ligger håpløst an med 747 smittede, det er bare marginalt ned fra forrige uke da landet hadde 796 smittede.

Finland ligger nest best an i Norden, med 66 smittede mens Island er nede på 44.