Mange Europa-flyplasser får trekk for korona-tiltak

En av Europas mest sentrale lavprislufthavner, London Stansted, får bare tre stjerners rating for covid-19 tiltakene på flyplassen. Foto: Stansted Airport

De som skal reise til de populære europeiske storbyene og som er opptatt av faren korona-smitte på selv flyturen, bør være klar over at sikkerheten mot smitte er ikke like god over alt.

Det viser en vurdering som det internasjonalt anerkjente analysebyrået Skytrax har foretatt på de fleste av de store og mellomstore flyplassene i Europa.

Selskapet har gjennomgått tiltakene på den enkelte flyplass og vurdert kvaliteten opp mot bl.a. standarden som EU-systemet krever.

Kort topp-liste

Spesielt er det verd å merke seg at flere av de mest benyttede flyplassene for nordmenn i Europa får trekk for sin sikkerhets-standard.

Flysmart 24s gjennomgang viser at listen over flyplasser i Europa som får sull score for topp covid-19 sikkerhet, er svært kort:

Kun den nye flyplassen i Istanbul og München International Airport oppnår 5-stjerner og dermed en sikkerhet mot smitte som er helt på topp.

I gruppen av 4-stjerners i Europa befinner bl.a. Oslo Lufthavn seg, sammen med Kastrup ved København og Vantaa i Helsingfors.

Ferie- og fritid

London Heathrow og Schiphol i Amsterdam finnes selvsagt også i denne gruppen.

Blant flyplasser med et mer typisk ferie- og fritidstrafikk er listen over 4- stjerners heller ikke imponerende lang:

Bilbao Airport, Malta Airport og Porto Airport.

Det er i gruppen av 3-stjerners at flyplassene som får trekk for smitte-tiltakene befinner seg.

Her skriver Skytrax at flyplasser i denne gruppen bare har middels standard for smittetiltak og bruker ikke de nødvendige rengjørings- og hygieneprotokollene, som det heter.

Den store sekken

Dette er en klar kritikk, og disse flyplassene havner derfor på det nest laveste nivå for smittetiltak som Skytrax opererer med.

Her er det mange kjente flyplasser, i tilfeldig rekkefølge, og etter det Skytrax registerer som europeiske:

Birmingham Airport, Budapest Airport, Lisboa Airport, Antalya Airport, London Gatwick, Athen Airport, Istanbul Sabiha Gokcen Airport, Barcelona El Prat, London Stansted, Manchester Airport, Nice Côte d’Azur Airport, Ankara Airport, Stockholm Arlanda, Vilnius Airport og Warszawa Airport.

Gardermoen i tet

Som det fremgår av denne oversikten ligger Oslo Lufthavn i gruppen av flyplasser med svært godt smittevern, med fire av fem mulige stjerner.

Flysmart24 omtalte det da flyplassen ble vurdert, og flyplassdirektøren – Stine Ramstad Westby – uttalte den gangen at flyplassen har foretatt grundige grep for å sikre at både passasjerer og ansatte er beskyttet mot smitte:

– Å sikre en god og trygg reise gjennom Avinors lufthavner er vår hovedprioritet. Det er fokuset på de små detaljene i alle ledd som samlet gir et godt smittevern. Vi vil fortsette å jobbe tett med norske helsemyndigheter og våre samarbeidspartnere for å forbedre og opprettholde godt smittevern også i tiden fremover, sa Westby.