Vinterferie-favoritten har stø kurs mot grønn farge

Nordmenns favorittområde på Gran Canaria, på sørvestsiden av øya. Det varme og stabile klimaet der lokker stadig flere turister. Foto: Jose Guillen

Til de mange som lengter etter å dra tilbake til en smitte-tryggere vinterferie-destinasjon i år er det bare å si: Hold ut. Hvis smittereduksjonen fortsetter som den siste tiden vil de populære Kanariøyene igjen kunne være grønne på smittekartet om få uker.

Det betyr i så fall at det ikke lenger er karantenetvang for noen nordmenn, vaksinert eller ikke.

De to forholdene som er avgjørende for smittevurderingen er begge nemlig på stø kurs nedover – antall smittede og andelen positive tester. Og det skjer raskt nå.

Ned, ned, ned

Antall smittede har sunket med 55 prosent i løpet av bare to uker. Andelen positive tester har blitt redusert med over 40 prosent i samme tidsrom.

Øyene blir vurdert samlet av det norske Folkehelseinstituttet (FHI), når det hver ukeslutt presenterer. Det er også disse som er avgjørende for karantenereglene for de som vender tilbake til Norge.

For at et område skal bli grønt, stiller FHI to vilkår:

Stadig bedre

Enten at smittetrykket er under 50 og andelen positive tester er 4 prosent eller under, eller under 75 smittede og andelen positive tester er 1 prosent eller lavere.

Flysmart24 har sett på de ferskeste tallene for Kanariøyene, og de viser at øyene nå er nede på 146 smittede per 100 000 innbyggere de to siste ukene. Det er ned fra 328 for to uker siden, en nedgang på 55 prosent.

Andelen positive tester er også ned i samme periode, fra 12,0 til 5, 3 prosent – også redusert med 55 prosent.

Hvor raskt det går ned over forteller det faktum at antall smittede for fire uker siden var på 328 smittede per 100 000 innbyggere.

Må under grensene

Selv om det et stykke igjen for å nå de aktuelle nivåene for å bli grønt område, skjer forbedringene raskt. Tall som ble offentliggjort lørdag i lokale medier og som baserer seg på daglige registreringer forteller om at nivået har sunket til 125 smittede.

Det generelle smittetrykket på Kanariøyene er nå langt lavere enn Norge, som følge den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC nå har 234 smittede per 100 000 innbyggere.

De spanske øyene utenfor kysten av Vest-Afrika er med andre ord et tryggere oppholdssted enn hjemlandet hvis man er redd for å bli smittet.

Tidligere under pandemien var innreisen til Kanariøyene adskillig vanskeligere enn i dag.

Uten unntak

For de som er fullvaksinert gjelder i dag regelen om å kunne fremvise et gyldig korona-sertifikat ved ankomst. Dessuten må alle ha fylt ut registreringsdokumentet som alle – uten unntak – før de slipper inn.

Der skal man gi personlige opplysninger og informasjon om sted og tid for oppholdet, slik at det skal være enklere for øyas myndigheter å drive med smittesporing ved behov.

De som ikke er vaksinert, må vise til en negativ korona-test, alternativt dokumentasjon på at man har hatt covid-19 i løpet av de siste seks måneder.

Bare fire grønne land

Regjeringen besluttet fredag at det innføres innreiserestriksjoner og karantenekrav for ett nytt land i Europa, Romania. For øvrig gjøres det ingen endringer i innreiserestriksjoner eller karantenekrav, verken for land og områder i Europa, regioner eller selvstyrte områder i Norden eller for tredjeland (lilla land).

Bakgrunnen for vurderingen er en oppdatert faglig vurdering fra Folkehelseinstituttet (FHI) av smittenivået. Hensikten med reglene er å redusere faren for importsmitte. Alle endringene trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 6. september.

Da er det kun Ungarn, Polen, Slovakia og Tsjekkia som fortsatt er grønt.