Selskapet vil nekte å ta med uvaksinerte passasjerer

Hos Qantas blir det ikke flytur utenlands hvis man ikke er vaksinert. Her et av selskapets Airbus A380-fly. Foto: LHR Airports Ltd.

Presset på vaksinering øker nå dramatisk i hele luftfartsbransjen. Fra før av har mange selskap krevd at de ansatte skal vaksinere seg, ellers får de sparken.

Nå har det nasjonale australske flyselskapet Qantas dreid skruen ytterligere et hakk.

Qantas-sjef Alan Joyce har nemlig fått resten av ledelsen med seg på å kreve at de som skal reise med Qantas på flyvinger utenfor Australia, må kunne dokumentere at de er vaksinert.

Alle skal med

De som ikke kan det, slipper rett og slett ikke om bord, hvis de skal reise på internasjonale ruter.

Vi mener alle bør beskytte seg selv, men vi har også et krav om å beskytte våre kolleger og våre passasjerer. Og så er det også et krav om å beskytte samfunnet, sier Joyce ifølge nettstedet Simple Flying.  

Qantas har kjørt et hardt løp for økt vaksinering av befolkningen , og vaksine-kravet til passasjerene er det siste av flere utspill.

Lokker med fordeler

Fra før av har selskapet krevd av alle sine ansatte at de må ha stikk i armen hvis de skal jobbe for selskapet.

Kravet omfatter ikke bare de som skal jobbe mot passasjerer, men alle – også de som jobber i administrasjonen.

Etter det flysmart24 kjenner til, er det ingen andre flyselskap som har gått så drastisk til verks som det Qantas nå gjør.

I tillegg har Qantas vært aktiv i myndighetenes arbeid for å få opp vaksineandelen i Australia.

Ansatte må vaksinere seg

Qantas har i tillegg kjørt en rekke egne kampanjer for å få befolkningen til å vaksinere seg. Et av utspillene har vært å lokke med visse fordeler for å ta vaksinen, som bl.a. å gi rabatt på neste reise.

Nå griper det til tyngre skyts for å få vaksinetempoet opp, siden det omsider går mot at selskapet kan starte regulære internasjonale flyvninger snart.

Flyselskapet planlegger nemlig å gjenoppta internasjonale ruter fra desember til bl.a. Singapore, London og Los Angeles.

SAS: Ingen slike planer

Vaksine-tvang for ansatte er ikke et ukjent fenomen.

Flere selskap, blant dem SAS’ alliansepartnere United Airlines og Swiss Air Lines, har imidlertid forlangt at de ansatte skal vaksinere seg, slik flysmart24 har skrevet.

Hos SAS er vaksinepraksisen den at ansatte som ikke er vaksinert, ikke kan jobbe på ruter til destinasjoner der det kreves korona-sertifikat. For passasjerene er det en annen regel:

– Vi har ingen planer om å innføre krav om vaksinering av passasjerer. Det kan være at enkelte destinasjoner krever vaksinering for innreise, og den enkelte passasjer må derfor sette seg inn i hvilke regler som gjelder ved destinasjonen, sier pressesjef John Eckhoff til flysmart24.

Heller ikke Norwegian har vaksine-krav for sine ansatte.