Smitten stuper – turistnæringen venter på nordmennene

Nordmenn vender igjen tilbake til Kanariøyene. Kraftig vekst i salget, spesielt av Gran Canaria. Her fra "nordmenns festning", Puerto Rico. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Alt går riktig vei for nordmenns absolutte vinterferiefavoritt. Smittetallene stuper og øyene er på terskelen til å bli grønne og karantenefrie områder for absolutt alle – vaksinerte eller ikke.

Turistbesøket til øygruppen har tatt seg jevnt opp de siste månedene, tross den smule usikkerhet som det pågående vulkanutbruddet på La Palma har skapt.

Nå gleder turistindustrien på Kanariøyene seg til at nordmenn og andre skandinavere skal melde sin ankomst for alvor.

Snart utsolgt

Det gjør de med god grunn:

Nye tall forteller at «alle» skal til Kanariøyene. Salget av feriereiser – der Gran Canaria er i en klasse for seg – går nå unna i stort tempo.

Hos landets største charterreise-selskap Ving, kan Norge-sjef Marie-Anne Zachrisson bare bekrefte at den mest populære ferieøya for nordmenn holder koken også etter korona-krisen:

– Oktober er så og si snart fullbooket. Jeg kan bekrefte at forrige uke var på ny den beste salgsuke siden pandemien traff oss, sier Zachrisson til flysmart24.

Smittetallene stuper

Den positive trenden ser også ut til å fortsette utover i vinter.

Salget for resten av vintersesongen har nemlig også skutt i været de seneste ukene.

Også det med Grand Canaria på topp, men også bra etterspørsel etter reiser til andre typiske vinterferiemål som Thailand og Kapp Verde. 

Bakgrunnen for det økte salget er virkningen etter at Norge gjenåpnet, og at over 70 prosent av den voksne befolkningen her i landet nå er vaksinert. Det betyr problemfri hjemkomst.

Det har dessuten virket avklarende for mange at smittesituasjonen på ferieøyene har stupt de senere ukene.

Snart grønn

Så stort er fallet at regionen Kanariøyene høyst sannsynlig er grønt område når nye smittetall kommer mot helgen. Lokale smittemålinger forteller at øyene tirsdag var nede på 48 smittede per 100 000 innbyggere, og dermed under de krav Folkehelseinstituttet setter for å erklære regionen som «grønn.»

Omstendigheten kunne ikke passe norske Gran Canaria-farere bedre.

Det nærmer seg raskt tiden for når nordmenn pleier å innta øya som i størrelse er den tredje største av Kanariøyene. Invasjonen av nordmenn skjer normalt fra november måned.

Da inntar nordmenn de sørlige deler av Gran Canaria, og rykker inn på populære steder som Playa del Ingés, Puerto Rico, Arguienguin og Puerto de Mogan.

Prisnedgang i år

Det største uavhengige reiseformidleren her i landet, Finn Reise, kan bekrefte situasjonsbeskrivelsen fra Ving-sjefen.

– Salget av charterferie-reiser har skutt i været. To av tre kjøper reiser til Spania, som i denne årstiden stort sett dreier seg om ferieopphold på Gran Canaria og Tenerife, sier kommersiell direktør Terje Berge til flysmart24.

Ifølge Berge er det heller ikke snakk om noen prissjokk for de som velger seg en Syden-ferie i vihter:

– Etter å ha sjekket prisene hos de store charterselskapene kan jeg slå fast at prisnivået er lavere enn før. Vi snakker faktisk rundt 5 – 7 prosent lavere priser, noe avhengig av destinasjon, sier Berge.

«Skandinavere viktige»

Nordmenn som kommer til Kanariøyene vil møte en turistaktivitet som stadig gjenvinner posisjonen i markedet, selv om det ennå er svært langt igjen til turistrekordene før pandemien.

Turistministeren for Kanariøyene, Yaiza Castilla, kan likevel glede seg over at pilene peker oppover igjen.

– For første gang siden pandemien begynte, er prognosene gode, og vi ser at besøkstallene vokser, sier Castilla.

Det er tyskere og briter som først og fremst sørger for stadig bedre besøkstall.

Men ikke bare. Castilla sier at næringen nå venter på at også de skandinaviske turistene skal gjøre sitt inntog på øyene.

– Skandinavia er  er et av de viktigste markedene for Kanariøyene i løpet av vinteren.