De nye innreise-reglene til USA er nå klare

For å komme inn i USA må man bl.a. ha tatt en covid-19 test innen 72 timer før man går på flyet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

USA har åpnet for at fullvaksinerte fra Norge og EU-landene skal kunne slippe inn i landet fra 8. november. De detaljerte reglene for dette har imidlertid ikke vært kjent før nå.

Sent mandag kveld norsk tid la Biden-administrasjonen frem de nye reglene, som ikke inneholder mange overraskelser.

Den tydeligste betingelsen er at alle som kvalifiserer for å slippe inn, skal kunne legge frem dokumentasjon på at de er vaksinerte. Den siste dosen skal være tatt mer enn to uker før avreise.

Fra man går om bord

Reglene omfatter dessuten en negativ covid-19 test som ikke er mer enn 72 timer gammel fra det tidspunktet man går om bord i flyet. USA godkjenner en såkalt antigen-test, et raskere testalternativ enn PCR-testene.

Det er verd å merke seg at USA ikke følger EUs praksis om at også de som har blitt frisk av covid-19 sykdom, er godkjent som beskyttet. Det er altså ikke tilfelle for USA.

Også de som ikke er fullvaksinerte omfattes av den nye ordningen. Men for passasjerer som ikke er fullt vaksinerte, er reglene nå strammet inn til å kreve en test som er tatt ikke mer enn en dag før avreise til USA.

– Det vil være svært begrensede unntak fra dette vaksinasjonskravet for visse ikke-amerikanske statsborgere som ikke er innvandrere, inkludert barn under 18 år, heter det i redegjørelsen som amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har sendt ut.

Kontakt-informasjon

Barn under 18 år vil bli fritatt fra USAs vaksinasjonskrav. I stedet trenger de å ha et negativt testresultat for korona-viruset. 

Passasjerene må også sendte inn det som omtales som grunnleggende kontaktinformasjon til flyselskapene på forhånd.

– Dette vil gjøre det mulig for flyselskapene å koordinere bedre med offentlige helsebyråer for å dele informasjon når det er nødvendig for å styrke offentlighetens evne til raskt å identifisere og kontakte mennesker i USA som kan ha blitt utsatt for en smittsom sykdom, for eksempel covid-19, heter det videre.

Godkjente vaksiner

USA godkjenner ikke hvilken som helst vaksine covid-19, som grunnlag for innreise.

Disse vaksinene blir akseptert: AstraZeneca, Johnson og Johnson, Moderna, Pfizer-BioNTech, Sinopharm og Sinovac.

Som man ser er både Moderna og Pfizer-BioNTech på listen, de to vaksinene som norske myndigheter har godkjent for bruk i Norge og som er den vaksinene som de aller fleste av oss har fått.

Amerikanske CDS oppgir at de nye reglene tar til å gjelde fra 8. november klokken 12:01AM ET.