Avvist på restaurant i Spania med norsk korona-sertifikat

De norske turistene fikk ikke slippe inn på restauranten i Torrevieja. Det norske korona-sertifikatet ble ikke godkjent. Foto: Shutterstock

De norske turistene skulle kose seg på restaurant i Spania denne uken, men fikk i stedet et ublidt møte med spansk smittevern. Den ene i følget ble nektet adgang. Restauranten ville ikke akseptere hans norske EU korona-sertifikat, til tross for at han er fullvaksinert.

På restauranten mente de at det ikke var godkjent. For Mona Heggelund og hennes følge var det derfor ikke annen råd enn å sette seg ute, siden bare tre av dem ville slippe inn for servering innendørs.

Den Spanske Ambassadens turistavdeling vil nå sjekke saken med myndighetene på Costa Blanca og vil derfor avvente med å kommentere bakgrunnen for den faktiske hendelsen. Adm. dir. Juan Francisco Cervero sier til flysmart24 at ordningen med korona-sertifikat praktiseres ulikt i de ulike regionene i landet.

Bestemt avvist

Heggelund oppholder seg i La Zenia – litt sør for Torrevieja i Alicante-provinsen – og var en av fire som tirsdag kveld denne uken skulle ut for å spise.

Denne delen av Spania har innført adgangen til å kreve korona-sertifikat av gjestene som skal sitte innendørs. Derfor ble de også spurt om å vise frem sin dokumentasjon da de ankom.

For tre av dem var det ikke noe problem. For den fjerde i gruppen ble det ikke noe restaurantbesøk inne denne kvelden. Vedkommende ble vennlig men bestemt avvist i døren.

Heggelund forteller til flysmart24 at problemet sannsynligvis oppstod fordi den aktuelle gjesten hadde tatt en booster-dose bare to dager før vedkommende dro til Spania.

Nektet å godkjenne

For at sertifikatet skal være gyldig må andre dose ha vært tatt to uker før ankomst Spania.

Gjesten hadde fått imidlertid fått en tredje dose for kort tid før ankomst Spania. Datoen fremgår av informasjonen på sertifikatet. Det under rubrikken vaksinasjonsdato («date of vaccination») som vil vise datoen for tredje dose hvis man har det.

Dermed oppstår det samme fenomenet som for noen uker siden. Da opplevde norske flypassasjerer til Spania at grensevaktene ikke ville godkjenne deres korona EU-sertifikat.

Den spanske ambassaden i Norge måtte da rykke ut med hjelp for å stanse denne praksisen på spanske flyplasser.

Ikke lenge nok

Når restaurantgjesten i dette tilfellet hadde tatt tredje dose bare et par dager før restaurantbesøket, ble det oppfattet som om siste dose ikke var tatt lang nok tid i forveien til at sertifikatet kunne være gyldig.

– Vi forsøkte å forklare overfor de ansatte at gjesten var trippel-vaksinert, men de sa de var lei seg men kunne ikke slippe oss inn. De fortalte at de hadde avvist en britisk gjest av samme grunn noen dager før. Ergerlig at vi ikke slapp inn, men fikk nå bekreftet at ordningen blir praktisert på en seriøs måte av spanske restauranter, sier Heggelund.

Heggelund har lagt ut sin historie på Facebook som en advarsel til andre som risikerer å møte samme problemstilling.

Kan ramme flere

– Det jeg opplevde på vil jo sikkert ramme flere. Det vil jo være uheldig om noen, som kommer hit for å feire jul for eksempel, skulle oppleve det vi erfarte. Vi forsøkte ikke andre restauranter. Vi ble sittende ute for der fikk de lov å servere oss. Det var innendørs man ikke kunne gå, forteller hun.

Regionen innførte korona-pass på restauranter, barer og hoteller fra sist fredag. Det gjelder etablissementer for mer enn 50 personer.

Også andre regioner i Spania har innført sertifikat-ordningen, men ikke alle steder omfatter den restauranter og hoteller, slik som i Alicante-provinsen.