Tror årets turistsesong vil bli nesten som før pandemien

Presidenten på Kanariøyene tror årets sesong kan bli bortimot som før pandemien. Fagfolkene er ikke uenig. Her fra Amadores. Foto: Shutterstock

I likhet med andre populære turistreisemål har de solsikre ferieøyene utenfor vestkysten av Afrika vært knallhardt rammet av covid-19. Nå vil Kanariøyene gjøre et skikkelig comeback. Øyenes lokalregjering mener at 90 prosent av turismen vil være tilbake allerede i år.

Derfor frir regjeringen nå til briter, tyskere, franskmenn, nordmenn og andre fra Skandinavia om å komme tilbake øyene dette året. Presidenten for regjeringen på øygruppen, Ángel Víctor Torres, forsikrer at alle som kommer på besøk vil være mer enn velkomne:

– Dere vil bli mottatt med åpne armer, sier han i en videohilsen regjeringen la ut denne uken.

Som før pandemien

Hilsenen ble presentert på en reisemesse i Madrid denne uken. Torres måtte opptre digitalt fordi han har pådratt seg korona-smitte selv.

Kanariøyene bruker messen til å sikret seg oppmerksomhet hos de viktigste kundegruppene. Deriblant nordmenn som spesielt trekkes til Gran Canaria og Tenerife.

Mens pandemien fremdeles herjer på øyene, mener Torres og turistnæringen at det er grunn til stor optimisme for året 2022. I fjor nådde øyene et nivå på rundt 50 prosent av normalen før korona-krisen.

I løpet av inneværende år mener Torres at øyene vil oppnå 90 prosent av normalt turistbesøk. Med andre ord, årets sesong vil ifølge Torres kunne bli bortimot slik turistene kjente den fra tiden før pandemien.

Kommer med positive nyheter

Nå er det også flere positive toner fra fagfolkene, som bekrefter at uttalelsene fra Torres ikke er tatt ut av løse luften.

En av Spanias mest kjente virologer, Margarita del Val, har uttalt til Herrera en COPE at hun tror at omikron-bølgen kan nå en topp i slutten av januar og være på retur allerede i februar. Ikke minst takket være høy vaksinasjonsgrad i landet, og til tross for at smittetallene fremdeles er svært høye.

I dag, torsdag, la Turismo de Islas Canarias også frem tall som viser at antall flyseter som er satt opp til Kanariøyene dette året, allerede ligger 3,9 prosent foran det siste normalåret. Det var 2019.

Lederen for Norges største pakkereisearrangør, Ving, er ening med Kanariøyenes president Torres at 2022 kommer til å bli bedre enn fjoråret hva turisme til øyene angår.

Ving: Tror på god sommer

– Ja, 2022 blir bedre enn 2020 og 2021. Men helt normalt blir det nok ikke, 2022 har startet med lavere chartervolumer i januar og februar. Sommeren derimot kan bli bra, sier Vings Norge-sjef, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

Hun mener smittetallene må ned – både i Norge og resten av Europa – før folk føler seg tryggere og vil ta en ferietur til Syden igjen.

– Jeg lengter etter nyheter som «smitten stuper i Europa». Da kan vi få samme positive salgseffekt som i høst, sier Zachrisson som forteller at det er de kjente reisemål som selger best foran sommeren: Mallorca, Kreta, Rhodos, Kypros og Gran Canaria.

Fortsatt høye smittetall

De ferskete tallene fra det spanske Helsedepartementet, ajourført så sent som i går 19. januar, bekrefter at smittetallet fortsatt er høyt på Kanariøyene.

Her er det snakk om 2 880 smittede per 100 000 innbyggere i perioden de to siste ukene. Det er opp fra 2 633 forrige uke.

Det norske Folkehelseinstituttet, som baserer seg på data fra den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC, bekrefter også at andelen positive tester også er svært høy:

Den var ved siste offisielle oversikt på 29 prosent. Det vil si at nesten hver tredje som tester seg, er smittet.

For øygruppen er det imidlertid klart positive trekk. Denne uken ble det registrert en fallende tendens på smittetallene igjen, for første gang siden november.