Det russiske flyselskapet Aeroflot og andre russiske flyselskaper får ikke lenger slippe inn i britisk luftrom. Dette er klart etter at britenes statsminister Boris Johnson erklærte nye straffetiltak mot Russland.
Beslutningen får konsekvenser for Aeroflots rute til London Heathrow, som selskapet ikke vil kunne operere så lenge utestengelsen varer, melder nyhetsbyrået Reuters. Også en rute til Dublin er stanset.
Fredag formiddag kom Russlands svar som var å forby britiske fly å lande i Russland. Dette vil ikke bare ramme britiske fly til og fra flyplasser i landet, men også gjennom den svært viktige Sibir-korridoren.
Senere har både Polen, Bulgaria og Tsjekkia fulgt Storbritannia, og fått utestengelse fra russisk luftrom som svar.
BA: Flyr utenom
Fredag kveld ble Aeroflot også rammet i det amerikanske markedet. Et av USAs største selskap, Delta Air Lines, har i en melding gjort det klart at det har avsluttet sitt rutesamarbeid – codeshare-avtale – med Aeroflot med øyeblikkelig virkning.
Britenes nasjonale selskap, British Airways, svarte fredag ettermiddag at forbudet mot å fly i russisk luftrom vil få begrenset virkning. Selskapet vil velge andre flykorridorer enn over Russland for sine avganger til og fra Asia.
Sibir-korridoren er livsviktig for ruter østover. Det er den raskeste veien mellom Europa og Asia, noe flysmart24 tidligere har skrevet om. Se for øvrig kart i bunnen av artikkelen.
En skjerpet luftfarts-konflikt, der Russland stenger denne flykorridoren for flere lands selskap, vil få konsekvenser:
Kan bli verre
– Per i dag er det rundt 550 daglige transittflyvninger i russisk luftrom, inkludert Sibir-korridoren. Det er betydelig lavere enn det var i siste normalår 2019. Årsaken er pandemien og reiserestriksjoner i Asia, spesielt Kina. Derfor vil en eventuell stengning av Sibir-korridoren få begrenset effekt, siden det er få passasjerfly som faktisk benytter den for øyeblikket, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir til flysmart24.
Han presiserer imidlertid at situasjonen raskt kan bli mye verre:
– Skulle Sibir-korridoren bli stengt i lengre tid, vil det få konsekvenser. Flyselskapene må da fly store omveier og det tar lengre tid og vil gjøre rutene betydelig mer kostbare å operere. Spesielt nå som flydrivstoffprisen er rekordhøy. Det vil bli nødvendig å øke billettprisene betydelig. Det kan selvfølgelig igjen medføre at etterspørselen stuper og da har ikke flyselskapene noe annet valg enn å kutte kapasiteten helt eller delvis. Ingen har råd til å operere flyruter med store tap i dag, sier Elnæs.
Alle russiske selskap
Britenes forbud hadde virkning fra torsdag, og skjer som følge at myndighetene har suspenderts selskapets rettigheter i Storbritannia.
– Dette gjelder inntil annet blir bestemt, heter det torsdag kveld i en melding fra britiske UK Civil Aviation Autority.
Transportminister Grant Shapps bekrefter at forbudet ikke bare gjelder Aeroflot, men alle russiske selskaper.
De blir nå alle nektet å fly inn i britisk luftrom.
Stanses også i USA?
Britenes beslutning kan imidlertid bare være den første av flere reaksjoner mot flyselskapet.
Ifølge amerikanske aviser kan Aeroflot også komme til å bli stanset i USA.
Det vil i så fall bety stans i eksisterende ruter til New York JFK, Washington DC og Los Angeles.
Rute til Oslo
Aeroflot operer også en rute fra Moskva til Oslo Lufthavn. Neste avgang for selskapet er førstkommende søndag, på rute SU2175 til Moskva Sheremetyevo-flyplassen.
Da statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var gjest i radioprogrammet «Dagsnytt 18» torsdag kveld, ble han forelagt britenes forbud mot Aeroflot og de andre russiske flyselskapene.
Han svart da at Norges tiltak mot Russland vil bli samkjørt med tiltakene som EU setter i verk som en reaksjon mot russernes krigføring i nabolandet.