Ukraina-krigen: – Påvirker folks usikkerhet og reiselyst

Krigshandlingene i Ukraina vil få følger for folks reiselyst, tror skandinavisk reiseaktør. Foto: Shutterstock

Forskere på reiseliv tror ikke nordmenns reiseaktivitet vil bli redusert som følge av krigføringen i Ukraina. Det er en sentral reiselivsaktør uenig i. Han tror tvert imot at Russlands overfall øker usikkerheten blant folk og dermed også reiselysten.

– Jeg tror dessverre at krigen kan påvirke reiselysten for noen med all den usikkerheten som nå følger, sier sjefen for den uavhengige reiseportalen Travelmarket.no, Ole Stouby, til flysmart24.

Krigshandlingene fikk umiddelbare følger. All flytrafikk til og fra Ukraina ble stanset fordi det sivile luftrommet over landet ble stengt. Flyselskap, som normalt fløy over Ukraina, måtte legge sine flykorridorer utenom landet.

Krigen inni folks stuer

Så spørs det om krigen som nå pågår gjør at nordmenn og andre tenker seg om før de bestiller billetter, og kanskje må fly tett opptil en krigssone. Det vil i så fall skje i en situasjon der den kontinuerlige tv-dekningen av krigen i Europa bringer konfliktens grusomheter direkte inn i folks stuer. Også en humanitær krise truer.

Stouby tror ikke at folk vil være upåvirket av dette. Han mener det kan få den betydning for noen at de velger å se an situasjonen før de går til det skritt å kjøpe seg ferietur:

– På kort sikt tror jeg dessverre at reisesalget vil bli påvirket negativt. Det er jo meget tidlig i prosessen og det er vanskelig å si hva som skjer videre. Om noen måneder kan vi se effekten klarere, og dermed også vurdere bedre konsekvensene på lang sikt. Det kan også snu fort, sier Stouby.

Pandemien overskygger

To forskere på reiseliv, som flysmart 24 har snakket med, er litt mer tilbakeholdne. En av dem tror reiser til de nære områdene av der krigshandlingene skjer, vil bli redusert. En annen tror at krigen kan føre til høyere kostander og slik dempe etterspørselen etter flybilletter.

– På kort sikt er jeg overbevist om at den positive effekten av avviklingen av pandemi-restriksjoner vil overskygge de negative effektene av krigen. Så lenge den begrenser seg Ukraina, sier forsker Harald Thune-Larsen ved Transportøkonomisk Institutt til flysmart24.

Andre er enig i denne analysen:

Må ikke spre seg

– Vi vil kanskje se at reiseaktiviteten til land som geografisk ligger i nærheten av Ukraina vil dempe seg noe, i alle fall frem til situasjonen er mer avklart. Generelt sett tror jeg imidlertid ikke at reiselysten blir redusert av det som skjer, sier forsker Veronica Isabel Blumenthal ved Høgskolen i Innlandet til flysmart24.

Thune-Larsen tar imidlertid et forbehold om at krigen ikke sprer seg:

– Jeg tror ikke krigshandlingene i Ukraina vil påvirke reiseaktiviteten nevneverdig direkte, gitt at de ikke sprer seg til flere land eller får betydning for overflygninger over russisk område, sier han.

Thune-Larsen mener at høyere energipriser, redusert handel og dårligere investeringsklima etter hvert vil medføre både høyere kostnader og lavere økonomisk vekst.

Tilbakeslag

– Dette kan dempe etterspørselen etter flyreiser, sier han.

Blumenthal ved Høgskolen i Innlandet sier at all erfaring tilsier at en eventuell negativ reaksjon i markedet blir av kort varighet:

– Vi har sett det for eksempel ved terrorhandlinger, eller kriser som for eksempel ebola-epidemien i Afrika. Trafikken tar seg relativt raskt opp igjen etter en terrorhandling, og vi har ikke sett at reiseaktiviteten til andre land har blitt redusert som følge av ebola, sier hun.