Smittenivået i feriefavoritten langt lavere enn i Norge

Her er en nordmenns favorittsteder på Gran Canaria. Byen Arguineguín er et av de roligere stedene langs sørkysten. Foto: Radisson Blu

De som planlegger reise til den norske feriefavoritten i Sør-Europa den nærmeste tiden, kan slippe skuldrene ned hva smittefare angår. Uansett hvor man reiser vil man komme til områder som har mye lavere smitte enn hjemme i Norge.

For nordmenn er feriefavoritten vinterstid Spania, og spesielt Kanariøyene med Gran Canaria og Tenerife i en klasse for seg når det gjelder popularitet. Også Mallorca og fastlands-Spania trekker sine tilhengere, selv om sesongen ennå ikke er i gang for alvor.

For de som frykter å bli smittet og havne i isolasjon på feriemålet, er faren for smitte nå mye mindre i Spania enn i Norge. Noen populære spanske reisemål har smittetall som liger på bare 10 prosent av det norske smittenivået.

Mange ganger

Dette går frem av en gjennomgang flysmart24 har gjort av de siste oppdateringer på smittesituasjonen i Norge og Spania.

Det store bildet er avslørende: Spania som land har nå 735 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene, mens Norge har 4 424 tilfeller. Andre land som Nederland ligger på over 7 000 smittede, og Danmark over 10 000 smittetilfeller.

Tallene er hentet fra den foreløpig siste oppdateringen fra norske Folkehelseinstituttet (FHI), og den sist oppdaterte oversikten fra det spanske Helsedepartementet, Ministerio de Sanidad.

Stor forskjell

Hovedkonklusjonen er denne: Knapt en eneste av regionene i Spania har et så høyt smittenivå som de norske fylkene.

Dataene vi har brukt er fra uke 6 og 7 i Norge, som kom onsdag, og oppdaterte tall per den 22. februar for Spania.

Tar vi for oss de mest populære feriemålene, bekreftes de store ulikhetene i smittetrykk:

Kanariøyene opererer nå med et smittenivå på 561 smittede per 100 000 innbygger de to siste ukene. Opp mot dette kan vi eksempelvis bruke Oslo som har et smittetall på 3 836 smittede de siste to ukene.

Bygger ned

Da må vi også ta med at Oslo langt fra verst i landet. Vestland, med bl.a. Bergen, ligger på 4 839 smittede og Trøndelag med bl.a. Trondheim, på 4 236 smittede de siste to ukene.

På Balearene, der vi bl.a. finner ferieøyer som Mallorca og Ibiza, er man inne i en prosess der man faser ut smittevern-tiltak som pålegg om å vise korona-sertifikat for å sitte innendørs på bl.a. restauranter.

Det skjer mens smittetrykket er bare litt høyere enn det Kanariøyene opplever. Det ferskeste tallet er 685 smittede per 100 000 innbygger de siste to ukene.

Lavere på fastlandet

Det kan så sammenlignes med de tallene for Oslo, Vestland og Trøndelag som er nevnt ovenfor. Da kan vi i tillegg supplere med Viken med 4 216 smittede, Nordland med 3 408 og Vestfold og Telemark med 4 136 smittede på samme beregningsgrunnlag.

Også på fastlands-Spania er smittetallene atskillig lavere enn det vi må forhold oss til i Norge.

Et populært område for nordmenn er bl.a. regionen Andalucia, der vi finner byer som Malaga, Marbella, Sevilla, Fuengirola og jetsetbyen Marbella.

I dette området er smittenivået nå på 419 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Det er under en tidel av for eksempel Trøndelag.

Norge-favoritter

Et annet område på fastlandet er Comunitat Valenciana, der vi finner byer som Norge-favoritten Alicante, Benidorm og Valencia.

Her er smittetrykket nå på 922 smittede de to siste ukene, og et godt hakk under nivået i uansett norsk fylke. Omtrent det samme i Catalonia med bl.a. Barcelona. Her er smittetallet nå 952 smittede.