Ukraina: SAS stanser – Norwegian flyr utenom

Slik er den sivile flysituasjonen over Ukraina torsdag morgen. Alle flyselskap legger sine ruter utenom landet nå. Skjermdump: Flightradar24.com

Russlands invasjon av Ukraina har fått umiddelbare følger for luftfarten. Det sivile luftrommet over Ukraina er stengt.

Flyselskap som normalt flyr over ukrainsk luftrom på sine ruter, må nå fly utenom Europas nest største land. Flere fly som var på vei til Kiev, bl.a. et fra polske LOT, måtte snu i luften og vente tilbake til Warszawa, da meldingene om de russiske angrepene kom.

På landets hovedflyplass Boryspil i Kyiv er beskjeden over avganger og ankomster enkel: Alle fly står oppført som kansellert.

SAS har i dag tidlig sendt ut melding om at selskapet stanser alle flyvninger til landet. I meldingen til flysmart24 heter det:

Inntil videre

«På grunn av situasjonen mellom Russland og Ukraina, og mulig påvirkning på flyplasser og luftrom, besluttet SAS torsdag å kansellere flygningen mellom Oslo og Kiev/Kiev inntil videre. Denne ukentlige ruten er foreløpig SAS sin eneste flyvning til Ukraina. Risikovurderingen inkluderer også å unngå Ukrainas luftrom. SAS gjør løpende vurderinger av situasjonen,» heter det i meldingen fra SAS.

SAS innstilte den foreløpig siste avgangen til Kyiv sist tirsdag.

For Norwegian er situasjonen at selskapet ikke har noen flyvinger direkte til Ukraina.

Norwegian: Unngår Ukraina

Situasjonen får likevel konsekvenser for selskapets flyvninger.

Kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari sier til flysmart24 torsdag morgen at enkelte ruter blir berørt:

– Vi har ingen direkte flyvninger til Ukraina, men på vei til destinasjoner i Larnaka på Kypros og Antalya i Tyrkia har vi tidligere fløyet over deler av vestlige Ukraina. På grunn av sikkerhetssituasjonen unngår vi å fly over Ukraina inntil videre, sier Skari.

Må fly rundt – Wizz Air stanser

Et annet selskap som har ruter til landet, ungarske Wizz Air, har i dag tidlig sendt ut denne meldingen:

«På grunn av de nåværende hendelsene i Ukraina og stengingen av luftrommet beklager Wizz Air å informere våre kunder om at flyselskapet midlertidig må innstille all flyoperasjon til og fra landet. Passasjerer med fly bestilt ved ankommende eller avgående ukrainske fly kan finne mer informasjon på wizzair.com. Sikkerheten og sikkerheten til våre passasjerer og mannskap forblir vår førsteprioritet, og vi håper at normaliteten snart kommer tilbake til Ukraina, skriver selskapet.