Påskegave for mange – Spania fjerner innreise-skjemaet

Turister som kommer til Spania og som har gyldig korona-sertifikat, trenger ikke lenger fylle ut innreiseskjema. Foto: Aena

Et av de smitteverntiltakene som har skapt mest irritasjon blant utenlandske turister har vært det obligatoriske innreiseskjemaet som alle må fylle ut før de får komme inn i landet. Etter påske fosvinner også krav til å bruke munnbind innendørs.

Fra i dag av, onsdag 6. april, er kravet om innreiseskjema historie. Kravet er opphevet med umiddelbar virkning, og vil gjelde for de aller fleste.

Det bekrefter direktør Juan Francisco Cervero ved Spanias Ambassades turistavdeling i Oslo overfor flysmart24. Dette er en skikkelig påskegave for mange nordmenn på vei til Spania.

Må ha korona-sertifikat

Fra i dag er et gyldig korona-sertifikat det som trengs for å skli inn i favorittlandet for norske Syden-turister.

– I dag tidlig har vi blitt informert av vårt hovedkontor at det er slutt med det obligatoriske SptH-skjemaet. Regelen om dette har blitt fjernet fra dags dato, sier Cervero.

Den nye bestemmelsen gjelder alle over 12 år, er slik:

Gyldig korona-sertifikat kan enten være en koronavaksine, en negativ koronatest eller sertifikat på at man har gjennomgått sykdommen.

– Men det er viktig å legge merke til at sertifikatet må være digitalt og definert som gyldig av EU. I Norge finner man dette sertifikatet via Helsenorge. Barn under 12 år er unntatt fra dette kravet, sier Cervero.  

Følger Hellas

De som ikke har et gyldig korona-sertifikat må fylle ut Spth-skjemaet som før. Det skal fylles ut 48 timer før innreise.

Med denne bestemmelsen fra spanske myndigheter i dag har de to store feriedestinasjonene for nordmenn, Spania og Hellas, fjernet krav om innreise-skjema.

Hellas fjernet sitt krav fra midten av mars, til stor glede for de mange som nå setter kursen mot de greske øyer.

Skjedde raskt

Cervero varslet gjennom flysmart24 for en måned siden at kravet om innreiseskjema kunne bli endret svært raskt.

Det fikk han rett i. Dagens nye bestemmelse har ikke vært offisielt varslet.

I stedet har det i den senere tid vært et heftig fokus rundt en annen smittevernregel, nemlig bruk av munnbind innendørs.

Den regelen skal også vekk, og blir fjernet fra 20.april. Det betyr at påbudet vil gjelde gjennom hele påsken.

Vanskelig å fylle ut

Som flysmart24 har skrevet tidligere har det på sosiale medier vært fylt opp av klager over hvor vanskelig utfyllingen er.

Mange ber også fortvilt om hjelp. Det å rettlede andre Spania-reisende har i mange tilfeller blitt en sentral aktivitet på sosiale medier.

For noen har det blitt en dyr lærepenge.

Spania-turen har rett og slett stoppet på norsk avreiseflyplass for noen. Det fordi skjemaet ikke har hatt riktig dato eller fordi det på annen måte har vært mangelfullt eller feil utfylt.