Flytekniker-streik stanset – vil ta tid å få flyene i luften

Det vil ta tid å få alle flyene i luften igjen etter tekniker-konflikten. Og i bakgrunnen truer nok en streik, blant SAS-pilotene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Etter at regjeringen tirsdag formiddag besluttet å bruke tvungen lønnsnemnd for å stanse streiken og lockouten blant flyteknikerne, vil et mer normalt flyrute-tilbud kunne bli gjenopprettet i løpet av få dager.

Flyteknikerne har varslet at de vil gjenoppta arbeidet straks. Men det vil ta tid å få alle fly i luften: Det er mange fly som skal sjekkes, repareres og klargjøres. Disse har stått på bakken i flere dager.

De reisende må derfor ta høyde for at det kan bli nye kanselleringer som følge av konflikten også de nærmeste dagene hos SAS, Norwegian og Widerøe. Hos SAS truer også en ny konflikt, se nederst i artikkelen.

Norwegian er klar

– Vi jobber nå med å skaffe oss oversikt og gjøre prioriteringer, slik at vi kan få i gang full ruteproduksjon så raskt som mulig. Vi har imidlertid en del etterslep på vedlikehold som vil påvirke driften i Widerøe i dager og uker fremover, skriver Widerøe på sin Facebook-side og legger til at berørte passasjerer vil bli kontaktet.

Hos Norwegian er man mer optimistisk:

– Vi har jobbet hardt for å minimere konsekvensene for våre passasjerer i streikeperioden. Vi har som mål å gjennomføre alle planlagte flyvninger på programmet vårt, og ingen flyvninger i dag eller i morgen er kansellert som følge av streiken, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Glorvigen til flysmart24.

Enorm avstand

Som flysmart24 har skrevet tidligere har det vært åpenbart for alle at avstanden mellom krav og tilbud i flyteknikernes forhandlinger var for stor til at det var mulig å komme til en løsning.

De ansatte i Norsk Flytekniker Organisasjon har hatt et krav om å øke lønnen med 60 kroner timen.

Dette har betydd en lønnsvekst på opptil 17 – 18 prosent lønnsøkning, hinsides alle andre yrkesgrupper.

Det øvrige arbeidslivet har fulgt frontfagoppgjøret mellom LO og NHO som har en ramme for lønnsvekst på 3,7 prosent og rundt 4 kroner økt timelønn som generelt tillegg.

Trappet opp

Streiken ble flyteknikerne har vart siden 18. juni, og har senere blitt trappet opp.

Sist helg, natt til søndag, valgte så NHO Luftfart det uvanlige grep å gå til lockout for de ansatte som da ikke var omfattet av streik.

Det omfattet også ansatte i ambulansefly-tjenesten, et kritisk tilbud for store deler av landet der avstandene er store og alternativene til fly er få.

Satte fly på bakken

Da var i alt 450 flyteknikere ute i konflikt.

Dette fikk raskt konsekvenser i form av kanselleringer. Antallet innstilte fly vokste så etter hvert som dagene gikk.

Stadig flere fly ble satt på bakken på grunn av feil. Widerøe valgte lørdag å melde om at selskapet stanset all flyving på kortbanenettet.

Pilotstreik truer

Det at tekniker-konflikten nå er over, betyr ikke at all flytrafikk vil bli varig gjenopprettet for resten av sommeren.

I løpet av noen timer kan en ny streik være i gang, denne gang blant mellom 900 og 1 000 piloter i flyselskapet SAS Scandinavian Airilines.

Det kan bety at deler av SAS’ flyvirksomhet stanser fra onsdag 29. juni.

Se denne saken på flysmart24 om den konflikten.