Fortsatt kanselleringer – i morgen kan streik ramme SAS

Tøffe tider for SAS. I dag fortsetter kanselleringene. I morgen kan deler av selskapet være rammet av streik. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Så langt i dag har SAS kansellert over 20 flyvninger til og fra Oslo. Svært mange av disse rammer ferietrafikken og skulle ha fraktet nordmenn til ulike feriemål i Sør-Europa.

Oversikten fra Avinor viser fredag morgen at i alt 24 SAS-avganger er innstilt så langt i dag.

Fra i morgen tidlig kan situasjonen bli enda verre. Da kan SAS bli kastet ut i sin andre pilotstreik på tre år og store deler av trafikken blir da rammet.

«Uforutsette ting kan skje»

Selskapet har tidligere sagt at kanselleringene de senere dagene kommer fordi de mottar mange sykmeldinger og at selskapet mangler personell som en konsekvens av pandemien.

– Vi har kanselleringer som primært skyldes mannskapsmangel, inkludert sykdom. Jeg vil ikke spekulere i utviklingen, men uforutsette ting kan som kjent skje og SAS er ikke unntatt utfordringer med trafikkavvikling nå når hele flybransjen skal opp i marsjfart etter pandemien, sier pressesjef i SAS Norge, Tonje Sund, til flysmart24.

Hos konkurrenten Norwegian er situasjonen nå helt normal:

-Vi opplever ingen forstyrrelser i vår drift grunnet sykdom i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Glorvigen til flysmart24 fredag formiddag.

Disse er rammet

De SAS-avgangene som har blitt rammet fredag, er flere ruter til ferie- og fritidsdestinasjoner i Europa. I tillegg enkelte innenriks-avganger, og Europa-ruter.

På ferie- og fritidsfronten gjelder det flyavganger til Faro i Portugal, Malaga i Spania, den greske hovedstaden Athen og Split i Kroatia.

I tillegg har selskapet fredag formiddag også innstilt innenriksavganger til Kirkenes, Tromsø, Trondheim, Bergen, Ålesund og Stavanger samt Europa-ruter til Stockholm og Amsterdam.

Mulig streik

Fra midnatt kan altså SAS bli rammet av en omfattende pilotstreik. Fristen for at selskapet skal kunne avslutte meklingen med sine piloter er satt på 00.01 i natt.

Det er i tilfelle pilotene som flyr for morselskapet SAS Scandinavia som går ut i streik. Flyvningene med datterselskapene SAS Connect og SAS Link, samt innleide selskap, vil trolig gå som normalt.

Hvis fristen overskrides uten at en ny avtale er på plass, kan tett på 1 000 piloter i Norge, Sverige og Danmark gå ut i streik.

Uansett vil en pilot-konflikt raskt få voldsomme konsekvenser. Det er ventet at en streik vil ramme rundt 35 000 mennesker hver dag, ifølge tall SAS selv har oppgitt.