Ferietyvene i full sving – norske turister er egnet bytte

Dyre klær og klokker kan lett gjøre deg til tyveri-offer, advarer forsikringsselskap. Det har klare råd til nordmenn på utenlandstur. Foto: Shutterstock

Med sommer og ferietid dukker det også opp et fast innslag der mange besøkende er samlet: Tyvene som spesialiserer seg på å robbe feriestemte turister. Nå advarer et forsikringsselskap mot å avsløre for tydelig at man kan være et egnet bytte.

Tyvene er på hvileløs jakt etter passende ofre, og slår ofte til uten at den som blir robbet merker noe før det er for sent.

En fersk undersøkelse som Respons Analyse har utført på vegne av forsikringsselskapet Fremtind, viser at 36 prosent frykter å bli ranet eller utsatt for tyveri når de skal på utenlandstur denne sommeren. 

«Ser etter luksusmerker»

Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind advarer nordmenn mot å flagge for tydelig at de kommer fra et høyinntektsland som Norge.

For kriminelle er det et tydelig tegn på at vi også har med oss mange potensielt verdifulle eiendeler:

– Typisk i utlandet så kan det være at tyvene velger å gå etter folk de ser som har på seg luksusmerker som Louis Vuitton, Gucci og liknende. Dette er sikkert mer vanlig å kle seg i når man er på ferie. Det er veldig lett å se om du har en Rolex på hånden eller ikke fra avstand. Sånne ting kan være et tydelig tegn på at du kommer fra et høyinntekstland, sier Hofstad-Nielsen til flysmart24.

La verdisakene ligge igjen

Tyvene ser etter slike ting, og som kan være avgjørende for hvem de plukker ut i mengden.

Hofstad-Nielsen ber folk om å la verdisakene ligge igjen på hotellet, og minner om at de fleste tyverier skjer på offentlige steder der det er trengsel og mange folk.

– Da bør du passe ekstra godt på tingene dine. Det er kanskje ikke nødvendig å ha en sekk full med seg når du skal besøke steder hvor det er veldig mange turister, sier hun.

Til de som likevel tar kostbare eiendeler med seg, har hun følgende råd:

Mobil og dyre solbriller

– Når du først har med deg eiendeler og verdisaker ut, er det viktig å holde ekstra godt tilsyn me dem. Lukk igjen vesker og sekker, og ikke la kamerabagen henge over stolen mens du spiser. La heller ikke mobilen eller et par dyre solbriller ligge igjen på bordet mens du er på toalettet, sier hun.

Tyveri-toppen hos Fremtind er også gjenstander som ofte er verdifulle:

Det dreier seg om vesker, jakker og mobiler. Med vesker forsvinner gjerne også kredittkort, noe Hofstad-Nielsen har et godt råd rundt:

Berusede personer

– Banken din vil også anbefale deg å ta med deg to kort på reise. Skulle det ene bankkortet bli stålet, har du et annet i reserve, sier hun. Da er det et poeng at de ikke oppbevares samme sted.

For nordmenn på ferie er gjerne det å ha noe godt i glasset noe som hører med på en reise.

Skadeforebyggeren i Fremtind advarer imidlertid mot at overdrevet alkoholinntak kan innebære økt risiko. Derfor har hun følgende generelle råd til de som har på seg eller med seg verdigjenstander:

–  Pass godt på tingene dine og begrens gjerne alkoholforbruket. Er du beruset, kan du også være et enklere offer, sier hun.

Dette frykter vi mest

Selskapets undersøkelse viser hva nordmenn frykter mest når de er på ferietur. Dette er «frykt-toppen», slik den kommer frem fra de svarene de har fått:

  • 42 prosent frykter mest å bli syk og innlagt på sykehus. 
  • 36 prosent frykter å bli ranet eller utsatt for tyveri. 
  • 19 prosent frykter mest å miste bagasjen. 
  • 11 prosent frykter forsinkelser. 
  • 9 prosent frykter å bli satt i koronakarantene og 7 prosent å bli smittet av korona 
  • 27 prosent er ikke bekymret for noe 
  • De yngste, fra 18 til 24 år, er totalt sett mest bekymret, mens i aldersgruppen 45-55 er det størst andel som oppgir at de ikke er bekymret for noe. 

Kilde: Fremtind/Respons Analyse