Høyere priser enn noen gang i nordmenns feriefavoritter

Prisen har økt betydelig i flere av de norske feriefavorittene, bl.a. her på Mallorca. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som skal reise på ferie til det som ser ut til å bli årets mest populære feriemål i Sør-Europa, bør sørge for å ha god dekningen på kredittkortet.

Ikke minst gjelder dette de som reiser til Spania og Hellas. Her har den senere tids inflasjon sørget for å drive opp prisveksten til den høyeste landene har opplevd på rundt 30 år.

Prisen på hotellovernattinger, restaurantbesøk, matvarer og leiebil har vært med på å sende økningen opp på et nivå som er dobbelt så høyt som hjemme i Norge.

Ikke så billig lenger

Dette viser bl.a. ferske tall fra statistisk sentralbyrå i Spania, INE. For bare noen dager siden presenterte det en økt konsumprisindeks på 10,2 prosent siste år – det høyeste siden 1985.

Det var overraskende høyt, også for spanske økonomer og er høyt også i EU-sammenheng. I Norge har den vært på 5,7 prosent i samme periode. Her har dog strømstøtten medvirker til å holde inflasjonen i sjakk.

Det står ikke bedre til i Hellas. Her kom inflasjonen opp i 11,3 prosent i mai, og steg til 12 prosent i juni. Det er den høyeste på nesten 30 år, ifølge Hellenic Statistical Authority.

Ikke så billig lenger

De har, som overalt ellers, slått ut i høyere priser på energi og matvarer. Prisen på hotell har vokst med 20 prosent de siste månedene i Spania.

Selv om prisnivået på stort sett alle varer er enda verre her hjemme, har prisøkningene de siste månedene gjort at billige ferieland plutselig ikke er så billige lenger.

Også i Kroatia er prisveksten langt over det vi opplever hjemme, med 10.8 prosent i mai, sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. I Tyrkia har prisøkningen galoppert.

Et av de feriemålene der prisnivået også tidligere har vært relativt høyt sammenlignet med andre europeiske feriemål er den populære ferieøya Mallorca.

Merkes tydelig

Det rammer først og fremst fastboende, men også turistene får merke at prisene øker. Prishoppene er til dels kraftige. I mai, for eksempel, opplevde man en prisvekst på 20 prosent på bare en én måned.

– Ja det er helt klart at prisene i turiststedene har økt, forteller nordmannen Geir Bornkessel til flysmart24.

Han har hus på Mallorca og mener at spesielt prisen på strøm og drivstoff har økt merkbart, og som er med på å sende prisene på bl.a. restauranter og leiebiler i været. Det merkes, sier han:

– En del matvarer har øket i pris. Når det gjelder leiepriser i turiststrøk så har dette merkbart gått opp i pris. Leiebiler er blitt spesielt både dyrt og vanskelig til tider å få tak i, forteller Bornkessel.

Forklaringen den samme

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har prisene økt betraktelig på populære feriemål både i Spania og Hellas denne våren.

Som i Norge er det ettervirkningene av pandemien og krigen i Ukraina som ligger bak prisøkningene.

Det har både blitt dyrere å produsere varer samtidig som det har oppstått problemer med stabile leveranser.

Varer fra fastlandet

For Mallorcas del er det en kraftig økning i prisene på råvarer fra fastlandet som øyene i gruppen nå får svi for.

De er underdekket av mange råvarer, som blir fraktet med skip til øyene flere ganger i uken.

I tillegg får Spania, som alle andre land, merke konsekvensen av krigen i Ukraina i form av høyere inflasjon. Konsumprisindeksen i landet var sterkt økende også før krigen, som følge av de astronomiske energiprisene.