Charter-passasjerer i klemme som følge av SAS-streiken

Noen Syden-reisende får fly med spanske Albastar i stedet for SAS denne helgen. Foto: Albastar

Nordmenn som har kjøpt sommerferien sin gjennom charterselskapene, har blitt kastet ut i stor usikkerhet som følge av pilotstreiken i SAS.

Både Apollo Reiser og Ving bruker konfliktrammede SAS i tillegg til egne charterfly for å frakte reisende til og fra feriemålene rundt Middelhavet.

Fredag er det klart at SAS sender rundt 100 fly til ulike steder i Syden denne helgen, hovedsakelig til feriemål i Hellas, for å hente hjem strandede passasjerer. Disse flyene vil ikke ta med seg passasjerer ut, opplyser pressesjef i SAS Norge, Tonje Sund, til NTB.

Slik oppsettet for Apollo og Ving ser ut tidlig torsdag ettermiddag er det grunn til å tro at de fleste av flyvningene vil gå som planlagt. Her legger pakkeselskapene til «inntil videre.»

Klarer ikke redde alle

Noen av avgangene blir reddet ved at de flys av innleide selskap. Slik vil kundene komme seg på ferie og de som er på feriemålene kommer seg hjem.

– Vi klarer ikke å redde alle flyvninger med erstatningsfly. Blir reisen kansellert skal vi være raske med å tilbakebetale innen 7 dager, sier Norge-sjef for Ving, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

Både Ving og Apollo har liggende ute løpende oversikt over hvordan de skal løse transporten i de tilfeller hvor reisen skulle ha foregått med SAS, og der det aktuelle flyet skal bemannes av piloter som er i streik.

I flere tilfeller har Ving- og Apollo-reisende blitt flydd med spanske Albastar i stedet for SAS.

Bruker SAS mye

Albastar er ikke ukjent i Norge. Det har også vært benyttet av Norwegian tidligere i vår og sommer, for å dekke opp et midlertidig flybehov. Det har sin base på flyplassen på Mallorca.

Apollo har satset stort på bruk av SAS. Apollos oversikt forteller imidlertid at avviklingen av turer de nærmeste dagene vil skje som planlagt.

Alle reiser som Apollo har planlagt kommende fredag og lørdag fra flyplassene Oslo, Kristiansand, Haugesund, Bergen, Ålesund, Molde, Trondheim, Bodø, Evenes og Tromsø vil inntil videre går som normalt, heter det på nettsiden tidlig torsdag ettermiddag.

Stort sett som oppsatt

Også Ving har på sin oversikt for i morgen, fredag, opplyst at de aller fleste flyene inntil videre går som normalt.

Det gjelder avganger fra Ålesund, Haugesund og Oslo. Avgangen fra Trondheim til Palma skal imidlertid skje med flyselskapet Albastar. Avgangen fra Palma til Værnes er satt opp til fredag klokken 20.30, returen til Palma er satt opp til klokken 01.25 lørdag.

Lørdag går flyene fra Bergen, Stavanger og Trondheim inntil videre som oppsatt. Det gjelder også avgangene fra Oslo, bortsett fra et fly til og fra Palma.

Her vil igjen flyselskapet Albastar settes inn, med avgang fra Palma klokken 23.10 lørdag, og retur til Palma klokken 03.35 søndag.

Ber reisende følge med

Zachrisson ber imidlertid reisende som skal av gårde disse dagene om å følge godt med, i tilfelle det skulle skje endringer:

– Vårt råd er å vente på at vi kontakter de via sms og dessuten følge med på hjemmesiden vår, Ving.no, sier Zachrisson.  

Det samme er meldingen fra Apollo: – Skulle reisen din bli påvirket av streiken, kontakter vi kundene på sms. Kundene behøver ikke å kontakte oss, skriver selskapet på hjemmesiden.

PS: Denne artikkelen er basert på informasjon fra selskapene torsdag. Flysituasjonen kan endre seg raskt, og dermed også fakta i denne artikkelen.