Braathens-fly igjen å se på norske flyplasser neste år

Navnet Braathens vil igjen bli å se på fly i Norge når det svenske selskapet starter chartertrafikk for Ving neste år. Foto: BRA

Braathens-navnet er en stolt del av norsk luftfarts historie. Etter at selskapet ble slukt av SAS på begynnelsen av 2000-tallet, har både navnet og flyene vært som visket vekk fra luftfarten i Norge.

Nå skal de tilbake i luften. Det vil si, Braathens SAFE skal ikke gjenoppstå.

Braathens-arvingen Per G. Braathen vil derimot sørge for at Braathens-navnet igjen skal pryde flykroppen på fly som skal lande og ta av fra norske flyplasser neste år.

Eier selskap i Sverige

Han er hovedeier i det svenske flyselskapet BRA, som står for Braathens Regional Airlines.

Selskapet driver i dag stort sett innenrikstrafikk i Sverige, og har i dag 12 fly av typen ATR, som tar inntil 72 passasjerer.

Det er en flyavtale med charterreisearrangøren Ving i Norge og Norden som fører til at Braathens-navnet blir å se igjen fra neste år.

Braathens-navnet

Da skal selskapet også kunne tilby flyreiser til de mest populære feriemålene rundt kysten av Middelhavet og tar da i bruk de større jetflyene, Airbus A319.

Det er i forbindelse med denne aktiviteten at Per G. Braathen har bestemt å hente frem igjen den kjente merkevaren Braathens og bruke navnet på de i alt fem nye flyene.

Han forklarer bakgrunnen for at han henter frem navnet slik overfor flysmart24:

I mange land

– BRA-navnet er veldig bra i Norge og Sverige. Sverige er vårt hovedmarked og der flyr vi nesten bare innenlands. Som det vises på bildet av logoen er derfor BRA uthevet i forhold til resten av Braathens.
Braathens er for øvrig navnet på vårt flyselskap og har vært det i mange år. Derfor bruker vi nå hele navnet igjen. Disse flyene skal fly i mange land, opplyser Per G. Braathen.

Han sier også at valget av flytypen Airbus A319 er gjort fordi den er den største som kan lande på BRAs svenske hjemmeflyplass Bromma og dessuten er en ønsket størrelse på mange charter destinasjoner og avreise avreiseflyplasser.

Braathens og Sunclass

Som flysmart24 har skrevet tidligere, skal Braathens inn i et tre-årig samarbeid med reiseselskapet Ving.

Avtalen innebærer at Braathens, i tillegg til Vings eget flyselskap Sunclass Airlines, blir hovedpartner for Vings og de nordiske søsterflyselskapenes charterflyvninger.

Det vil gjelde fra rundt 30 ulike steder i Danmark, Norge og Sverige og til rundt 10 reisemål rundt Middelhavet.

Fra Norge vil Ving kunne tilby fem reisemål og ni avreiseflyplasser med BRA fra sommeren 2023. Hvilke flyplasser dette er, vil ikke bli klart før flyprogrammet neste år blir fastsatt.