Klimaforskerne er alt annet enn glade for det varme badevannet i de vestlige delene av Middelhavet. Sjøen er unormalt varm denne sommeren, og det fører også med seg algeoppblomstring og mer regn og kraftigere uvær.
For besøkende turister er det godt og varmt å kaste seg ut i Middelhavet nå om dagen. Sjøen har blitt varmet opp gjennom flere måneder.
Denne sommeren har det ifølge forskerne imidlertid blitt for mye av det gode. Det har blitt målt temperaturer opp mot 28 grader i sjøen på Costa del Sol, og det er mye mer enn det som er normalt.
Norsk marinbiolog advarer overfor flysmart24 mot denne utviklingen og hva det også kan bety for livet i havet.
Mye varmere enn normalt
De siste somrene har snitt-temperaturen ligger på 23 grader, ifølge den spanske avisen Diario Sur som omtaler forholdene med å skrive at «havet koker.»
Direktøren for Aemet i Malaga, Jesús Riesco, sier at det dreier seg om veldig veldig høye verdier. Han forklarer situasjonen med den langvarige heten som har vært også på fastlands-Spania over lang tid nå.
Hetebølge på hetebølge
Den analysen har virkelig slått til. I deler av landet opplever man nå den tredje hetebølgen denne sommeren. Det unormale er åpenbart – hetebølgene kommer tidligere og de kommer hyppigere enn før.
Det som også bekymrer forskerne, er at det varme sjøvannet påvirker livet i havet på den måten at hittil ukjente alger nå har dukket opp i Middelhavet.
Ifølge forsker ved Det spanske havforskningsinstituttet, José Carlos Baez, har varmen ført til inntog av asiatiske alger som nå er å finne i sjøen.
Mer regn og uvær
Dette, mener han, setter biomassen i alvorlig fare for hele Middelhavskysten og kan føre til at naturlige alger mister sitt habitat og blir fordrevet.
Det varmere klimaet kan også ha en annen effekt som heller ikke er så oppmuntrende: Det kan gi kraftige stormer og kraftig regn, og at den varme sjøen kan påskynde og forsterke dette fenomenet.
Riesco i Aemet mener at de første stormene kan komme i andre halvdel av august, og i første rekke ramme de indre delene av regionen.
Naturvernforbundet advarer
Per-Erik Schulze er marinbiolog i Naturvernforbundet og sier til flysmart24 at det som skjer i Spania ikke er ukjent heller i norske områder:
– Selv noen graders økt sjøtemperatur kan ha veldig mye å si for hvordan livet i havet har det. Når sjøen blir varmere, vil for eksempel noen fisker ganske brått kunne forsvinne helt, mens andre varmekjære arter tar over. Det turister nok vil kunne merke mest, er som på norskekysten i sør at varmere hav sammen med økt avrenning fra ekstremvær og generelle kloakkutslipp og tilsvarende vil gi algeoppblomstringer og tidvis slimalgenedgrodd fjære, sier Schulze.