Med mobilen i baklommen kan ferien fort bli spolert

På ferietur med mobilen stikkende opp av baklommen? Ikke et smart trekk, mener forsikringsbransjen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Tusenlappene flagrer når reisende får ødelagt eller frastjålet mobiltelefonen. Slike saker topper skadestatistikken hos forsikringsselskapene, ikke minst hos de som har vært på ferietur.

Mobilen er ikke bare en telefon. Den inneholder i dag informasjon og dokumentasjon som eieren har lastet ned, og fungerer gjerne også som pengebok. Derfor advarer forsikringsbransjen nå mot moten blant unge:

– Av en eller annen grunn oppbevarer mange mobilen i baklommen. Spesielt ungdommen har gjort dette til en fast vane, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, til flysmart24.

Lett bytte

Han sier at det bare er å se seg litt omkring, så tar det ikke lang tid før man kan se noen med halve mobilen stikkende opp av en litt for trang baklomme.

– Når mobilen flagges i baklommen kan den være et lette bytte for tyver, men også når det gjelder å miste den. Vi har hatt kunder som skal på do og i det buksen går ned, forsvinner også mobilen ned i toalettet. Eller at den hekter seg fast i sete på kafè, buss og lignende og forsvinner for alltid, sier han.

Det skaper store problemer for eierne, og gjør at tusenlappene flagrer for forsikringsselskapene.

Lommeboken også

Blant de fleste tilfellene dreier det seg om telefoner som blir stjålet eller gjenglemt på reiser med fly, tog og busser, at folk bader med mobilen i lommen eller at den faller ut av bryst- og bukselommen.

– Noen har også alle kredittkortene plassert i eller på dekselet. Dermed forsvinner lommeboken i samme slengen, sier Voll.

Han tror mange glemmer hvilke verdier som bæres rundt i små trange lommer.

«Hele livet» på mobilen

– Spesielt populært er dette blant unge jenter og voksne kvinner, der baklommen har blitt nåtidens favorittmobilholder. Muligens er lommene fremme for små og trange, men i utgangspunktet et mye sikrere sted å oppbevare mobilen, sier Voll.

Han mener at få ting er verre enn å miste eller å få frastjålet mobilen sin. Spesielt ille er dette om det skjer på ferie i utlandet.

– I dag er «hele livet» plassert et sted, nemlig i mobilen, sier han.

Her skjer tyveriene

– Her finnes telefonnumre, kontaktlister, banken din, bilder, mail, sosiale medier, internett, apper og ofte masse jobbinformasjon. I tillegg bruker mange den som vekkerklokke og til å holde kontroll på avtaler og daglige gjøremål, sier han.

Voll sier at de fleste tyveriene skjer når man ferdes på offentlig steder hvor det samles mange mennesker og det er mye trengsel.

– Vær derfor ekstra på vakt på busser, togstasjoner, markeder og under restaurant- og cafebesøk, sier Voll.