SAS-ekspert: – Godt nytt, men redder ikke selskapet

SAS har etter helgen fått "penger på bok" etter lån fra USA-kapitalfond. Flyanalytiker blåser likevel ikke faren over for selskapet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Prosessen med å redde SAS fra totalhavari har kommet et godt stykke videre etter helgen. Fremover ser det ut til at selskapet kan få to dominerende eiere: Den danske stat og et finansselskap i USA.

Dette mener den anerkjente danske flyanalytikeren, Jacob Pedersen i Sydbank, i en vurdering han har sendt ut mandag morgen.

I helgen ble det kjent at SAS har fått et «mellomlån» på 700 millioner amerikanske dollar, eller 6,7 milliarder norske kroner. Dette vil kunne sikre driften i opptil et år fremover.

«Redder ikke SAS»

– Den nye finansieringsavtalen er gode nyheter for SAS, men den redder ikke selskapet, skriver Pedersen i sin ferske analyse.

Han mener likevel at pengene sikrer SAS’ drift i 9 til 12 måneder fremover. Selv om nye penger er på plass, må den store jobben med å fortsette å kutte kostnader i selskapet fortsette, skriver Pedersen.

Bakgrunnen for det nye lånet et at SAS er inne i en prosess med konkursbeskyttelse i USA. En såkalt chapter 11-prosess. Pengene gir SAS tid og ro til å finne en løsning. Det betyr også at ingen kreditorer kan slå selskapet konkurs mens det arbeider med å få en ny finansiell plattform på plass.

Hjelpe kunder i nød

Mens dette skjer, har SAS behov for et «mellomlån» som skal sikre at selskapet har penger nok til å gjennomføre redningsaksjonen.

Det er disse pengene som nå har kommet på plass for SAS fra det amerikanske kapitalfondet Apollo Group Management.

Dette er en fond som har spesialisert seg på å yte risikovillig lån til selskaper som er i finansielle vanskeligheter.

Norge i praksis ute

Apollo gjør ikke dette uten motytelser. Den er at selskapet har ikke bare sikret seg skyhøy rente på lånet. Selskapet skal også kunne bli en dominerende eier når prosessen er ferdig. Det skal skje ved at Apollo omgjør lånet til aksjer i SAS.

Den norske stat er i praksis ute av SAS selv om selskapet fikk et kriselån i forbindelse med pandemien på 1,5 milliarder kroner. Dette har regjeringen sagt at Norge kan omgjøre i aksjer. Det vil uansett bli et meget begrenset eierskap.

Svenskene har også gjort det klart at de ikke vil spytte mer penger inn i SAS. Felles for Norge og Sverige er at eierandelene kommer til å kraftig utvannet i den videre prosessen.

Danmark + USA = sant

Danskene har imidlertid sagt at de er villige til å bla opp for SAS, nok en gang, og spytte friske penger inn i selskapet.

Dermed mener Pedersen at følgende situasjon kommer til å oppstå:

– Hvis vi inkluderer den danske staten eierandel, som antagelig vil lande på mellom 22 og 30 prosent, tyder derfor alt på at Apollo og den danske staten til sammen kan faktisk ende opp med 50 prosent av aksjene – og dermed i partnerskap kan kontrollere SAS, mener Pedersen.