Lavprisselskapene stormer frem – er størst i Europa nå

Dette er Europas største flyselskap for tiden: Ryanair på topp og EasyJet på andreplass. SAS er fremdeles inne på 10 på topp-listen. Foto: Shutterstock

Lavprisselskapene stormer frem i Europa nå. To av dem har nå overtatt toppen av listen over de 10 største, der også SAS har befestet sin posisjon.

Det er flysikringstjenesten Eurocontrol som har publisert en oppdatert oversikt over flyaktiviteten i Europa. Den har oversikt over alle kommersielle flyvinger som blir foretatt.

Det er her lavprisfremstøtet dokumenteres: Irske Ryanair på topp, mens britiske EasyJet nå har overtatt plass nummer to.

Større enn før pandemien

Det betyr at selskapet som har hatt andreplassen i lang tid nå, Turkish Airlines, er skjøvet ned til tredjeplass.

På forrige oversikt kom SAS tilbake på listen over de 10 selskapene med størst ruteaktivitet i Europa, og havnet på en 10. plass. Denne plassen beholder selskapet fremdeles.

Det er imidlertid Ryanair og EasyJet som troner på toppen, og Ryanair har ifølge Eurocontrol nå en trafikkstrøm som er større enn før pandemien.

Dette er Europa-toppen

De 10 største i Europa er nå disse. Tallene viser antall avganger per dag:

  1. Ryanair – 3012
  2. EasyJet – 1 644
  3. Turkish Airlines – 1 490
  4. Lufthansa – 1 196
  5. Air France – 1 067
  6. Wizz Air – 817
  7. KLM – 772
  8. Vueling – 716
  9. British Airways – 698
  10. SAS – 567

Kilde: Eurocontrol

Som det fremgår av tabellen, har det etter hvert blitt stor avstand mellom de tre mest synlige lavprisselskapene i Europa.

Rynair i toppen har nesten dobbelt så mange flyvninger per dag som sin tøffeste konkurrent, EasyJet.

Kastet seg på bølgen

Det tredje store lavprisselskapet, ungarske Wizz Air, bygde seg kraftig opp i tiden før pandemien. Det må nå øke rutetrafikken sin fire ganger fra dagens nivå for å komme opp på Ryanairs posisjon.

At det er lavprisselskapene som ser ut til å kunne satse hardest etter pandemien, vil ikke komme som noen stor overraskelse på eksperter på luftfart.

Det var disse som kom seg best gjennom pandemien, og har dermed vært raskest til å kaste seg på den klare oppgangen i flytrafikken som man har sett i sommer.