Wizz Air snur – vil ikke gjenoppta rute til Russland

Wizz Air, her på Oslo Lufthavn, skrinlegger planene om å gjenoppta flyrute til Moskva. Kritikken har vært knallhard. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Et av datterselskapene til det ungarske flyselskapet Wizz Air, besluttet tidligere i sommer å gjenoppta rute til Moskva, tross EUs og mange andre lands blokade av det krigførende landet.

Det har haglet med kritikk og trusler om boikott mot selskapet etter at denne lanseringen ble kjent. Ruten skulle starte i oktober fra Abu Dhabi og ble begrunnet med høy etterspørsel.

Nå har Wizz Air snudd, nå blir det likevel ikke noe av ruteåpningen.

Kraftige reaksjoner

Selskapet har ifølge nyhetsbyrået Reuters sendt ut en melding om dette, men ikke knyttet beslutningen til den massive kritikken som beslutningen har ført med seg.

Wizz Air har i stedet oppgitt «begrensninger i leveransene i bransjen» som årsak.

Hva dette konkret innebærer, forklarer ikke selskapet. Ruten er utsatt «inntil videre,» heter det.

Som flysmart24 skrev for en uke siden kom det kraftige reaksjoner på ruteplanen.

«Selvmord»

Wizz Air forklarte beslutningen med at flyvningene skulle skje fra et av selskapets seks datterselskap, og fra Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. Her har Wizz Air 49 prosent eierskap.

Mange advarte mot de kommersielle følgene en ruteåpning kunne få fra det øvrige markedet. Wizz Air er tredje største lavprisselskap i Europa, og også med et omfattende rutenett til norske flyplasser.

En av de som har rykket ut er en av de nærmeste rådgiverne til president Volodymyr Zelenskyj,  Mykhailo Podoljak, som skrev dette på Twitter i går, lørdag:

«EU-selskap må huske at det å ha forbindelser med Russland er selvmord for businessen:»