Grekerne lokker norske «strømpris-flyktninger» til solen

Dette, mener greske myndigheter, er en bedre måte å tilbringe høst og vinter på i stedet for å betale dyrt for strømmen i Norge. Foto: Shutterstock

De greske turistmyndighetene har lenge jobbet for å utvide sesongen ut over mai til oktober. Nå har grekerne fått en ny idé om hvordan dette kan skje, og den knytter de til de høye strømprisene.

De inviterer norske og svenske såkalt godt voksne mennesker til å flykte fra de skyhøye norske strømprisene og heller tilbringe høst- og vintermånedene på feriestedene i Hellas.

Der vil de kunne leve godt på de pengene som de ellers måtte sende til strømselskapene, mener de.

På høyeste nivå

At denne ideen ikke bare er en tilfeldig idé forteller det faktum at det ble fremført av den greske turistministeren i et møte med den norske og svenske ambassadøren til Hellas.

Turistminister Vasilis Kikilias har ansvaret for en av grekernes viktigste næringer. For Hellas er det om å gjøre å kunne strekke sesongen, slik at landet kan hente inntekter fra turismen i flere måneder av året.

Da er alle ideer gode. Kikilias mener mange tusenlappene nordmennene vil måtte bruke på oppvarming hjemme vil være mer enn nok til å dekke utgiftene til oppholdet i Hellas i stedet.

Ifølge den greske nyhetstjenesten ANA mener Kikilias derfor at et opphold under gode temperaturer på et av de høst- og vinteråpne feriestedene i Hellas kan være en god måte å bruke pengene på.

Han ser for seg at kan være bedre å kose seg med greske mat og drikke under en fortsatt varm sol, og kanskje også en varm strand, i stedet for å tilbringe kjølige og kalde høst- og vintermåneder hjemme i Norge.

Der går pengene i stedet inn på svulmende kontoer til de norske kraftselskapene.

En god idé

Ifølge ANA møtte ministeren ambassadørene fra Norge og Sverige tidligere denne måneden. Han lanserte da muligheten for å trekke reisende fra landene til Hellas for den kommende høsten og førvinteren.

Norges ambassadør, Frode Overland Andersen, bekrefter overfor flysmart24 møtet med Kililis, og mener at ideen kan være god – for flyselskapene i Norge.

–  Ønsket fra gresk side er å få en jevnere turismebalanse i løpet av året og dermed utnytte kapasiteten bedre, skriver Overland Andersen i en epost.

Må ha flyruter

Han skriver videre at idéen fra gresk side er langtidsturisme, særlig i vintermånedene. Blant de forhold han trekker frem som et problem, er at mange flyruter fra Norge til greske reisemål ofte opereres kun i sommer- og høstmånedene.

– Fra norsk side uttrykte jeg forståelse og støtte til det greske ønsket om en bedre spredning av turismen gjennom hele året. Men, dette vil avhenge av tilrettelegging fra flyselskaper med direkteruter. Greske myndigheter må dessuten tilrettelegge for destinasjoner og opphold utover 90 dager, skriver Overland Andersen.