Ukjent reise-detalj kan koste deg dyrt

Det er ikke likegyldig hva du kjøper først, reisen eller reiseforsikringen. Å tabbe seg ut her kan bli dyrt. Foto: Shutterstock

Få er klar over detaljen, men å slurve med rekkefølgen når man bestiller reiser kan bli en svært kostbar tabbe. Nå advarer forsikringsgigant mot konsekvensene.

Det er nemlig ikke likegyldig hva du kjøper først – reisen eller reiseforsikringen. Å feile her kan føre til at du mister beskyttelsen ved en avbestilling.

Nå advarer Europeiske mot å rote med rekkefølgen i slike situasjoner.

Ukjent detalj

– Nei, det er slik at hvis kunden ikke allerede har tegnet en reiseforsikring i det øyeblikk vedkommende bestiller reise, så dekker ikke forsikringen en eventuell avbestilling, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske til flysmart24.

Få er klar over denne detaljen, men den kan altså få store økonomiske konsekvenser hvis kunden har behov for å avbestille.

– Regelen er klar, og praktiserer slik den er utformet. Det vil si at de som kjøper en reise før de kjøper en reiseforsikring, mister avbestillings-delen av forsikringen, sier Handeland.

Dekker andre skader

Han understreker at regelen bare kommer til anvendelse ved avbestillinger der kunden normalt vil få dekket kostnadene ved f. eks. sykdom.

– Alle andre forsikringsforhold under reisen, som sykdom eller tyveri, vil være dekket på vanlig måte, sier Handeland.

Han forteller at avbestilling er en av de vanligste grunnene til at forsikringen blir brukt, og kan skyldes sykdom, skader, værforhold eller tekniske problemer. 

Høy regning

– En slik regning kan bli svært høy. I tilfeller der fly- eller reiseselskapet må kansellere er denne aktøren som må finne et godt alternativ til deg, eller refundere pengene. I tilfeller der du selv må kansellere, som ofte skjer av uforutsette grunner, er det forsikringen som er sikkerhetsnettet, sier Handeland.

Europeiske ser at skadestatistikken begynner å nærme seg nivåene fra 2018 og 2019.

– Sommeren var preget av voldsomt mye bagasjetrøbbel, forsinkelser og avbestillinger, men vi ser at antallet sykdomstilfeller i utlandet er på vei tilbake mot normalen, så rådet er klart: Sørg for at forsikringen din er gyldig før du kjøper en reise, sier Handeland.