Vil innføre ny turistskatt for besøkende i feriefavoritten

Forslaget om å innføre turistskatt på Kanariøyene har skapt ny strid på øyene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Spørsmålet om innføring av en egen turistskatt for populære feriemål i Sør-Europa ble satt på vent da pandemien rammet i 2020. Nå blusser den opp igjen.

Det skjer på Kanariøyene, der øyas sosialminister nå mener det er på høy tid at øyene krever at besøkende turister betaler en skatt for å kunne oppholde seg på øyene.

Reaksjonene fra turistbransjen har ikke latt vente på seg. – Hun forstår ikke det dugg av behovet for turistnæringen, svarer bransjen.

Større enn før pandemien

Før pandemien var det en viss diskusjon på Kanariøyene om å innføre en turistskatt for besøkende på øyene, slik som Baleranene – med bl.a. øyer som Mallorca og Ibiza – for lengst har gjort.

Pandemien satte imidlertid en effektiv stopper for all slik diskusjon. Turistbesøket stupte med økonomisk kollaps og økt ledighet som resultat.

Nå, etter en sommer der turisttrafikken til Kanariøyene i mange tilfeller har vært større enn før pandemien, trekkes forslaget frem igjen fra skuffen.

Slitasje på øyene

Det er sosialministeren, Noemí Santana, som har satt fyr i diskusjonen gjennom et innlegg i avisen Canrias7. Hun mener det nå er på tide å ta frem igjen forslaget.

Hun mener slitasjen på øynene som følge av bølgen av turister nå må kompenseres gjennom en skatt. Derfor kaller hun det en «øko-skatt.»

Santana viser bl.a. til at tilstrømmingen har vært voldsom stor, og kan true vannreservene på øyene. Hun sier at turistene har et dobbelt på høyt vannforbruk per person enn fastboende.

Flytrafikken til øyene er stor og vokser. Santana sier at en femtedel av alle flyene som kommer til Spania har en flyplass på Kanariøyene som endelig mål.

Ikke bedre levekår

Det har igjen ført til kraftig økte hotellpriser, uten at dette har gjort seg utslag i bedrede levekår for de fastboende. Kanariøyene er blant de områdene i Spania med det laveste lønnsnivået.

Hun mener derfor at øyene bør innføre en skatt, og forslår løselig én euro i døgnet per person. Det skal så puttes i et fond som skal hjelpe øyene å mestre klimautfordringene.

Santana viser til at en slik turistskatt har vært innført i mange år på Mallorca, uten at dette har redusert antall besøkende. Hun etterlyser også en mer bærekraftig turistnæring på øyene.

Næringen rasende

Tom Smulders, visepresident i Federation of Hospitality and Tourism Entrepreneurs of Las Palmas (FEHT), er oppgitt over forslaget.

Han mener at sosialministeren med et slik utspill ikke skjønner «det dugg» av behovet for turistnæringen. Bransjen frykter at skatten vil føre til nedgang i besøket.

Også hennes politiske motstandere kritiserer forslaget, og mener i likhet med næringen at skatten vil være ødeleggende for øyenes turistindustri. I avisens kommentar-spalte blir forslaget også strekt kritisert.