Oslo fortsetter som ren Qatar-rute etter nytt samarbeid

Qatar Airways blir å se med egne fly på Oslo Lufthavn også etter at samarbeidet med Finnair har blitt innledet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De to alliansepartnerne Finnair og Qatar Airways har denne uken offentliggjort et nytt samarbeid. De skal operere rutene fra Stockholm, København og Helsingfors til Qatars hovedflyplass Doha sammen.

Det skal skje ved at Finnair overtar alle eller en del av de faktiske flyvninger fra alle disse stedene. Flyvingene utføres i dag av Qatar Airways.

Samarbeidet omfatter imidlertid ikke ruten til og fra Oslo Lufthavn.

Kraftig omlegging

Den fortsetter derfor som en ren Qatar-operert rute der Qatar Airways kommer til å fortsette å dukke opp med egne fly på ruten.

Det overraskende samarbeidet skal ta til i slutten av inneværende år, og innevarsler samtidig en kraftig omlegging for Finnair.

Selskapet har, som følge av pandemi og stengt russisk luftrom, måttet se etter alternative markeder. Finnair har basert det meste av sine internasjonale ruter til og fra Asia, over Russland.

Sverige-satsing stanses

Nå er det meste av denne trafikken stengt, og selskapet har i en tid satset på langruter til USA – men da fra Stockholm. I tillegg ruter til Thailand.

Slik ville selskapet utnytte et tomrom som SAS etterlot seg etter å ha satset på København som knutepunkt for internasjonale ruter.

Nå legges både Thailand og USA ned, og selskapet skal nå inn i et strategisk samarbeid med Qatar Airways.

Blir mateselskap

Det har foreløpig fått den følge at Finnair og Qatar skal samarbeide om rutene fra Helsingfors, Arlanda og Kastrup til Qatars knutepunkt Doha.

Finnair blir her et mateselskap for Qatar, som vil få passasjerer fra Finnair inn i sitt globale nettverk fra flyplassen i Doha.

Det er ikke klart om flyvningene Finnair skal operere skal erstatte eller kommer i tillegg til de avgangene Qatar Airways allerede har på de aktuelle rutene.