Tror nye taxfree-regler kan føre til kontroll-kaos

Etter nyttår blir det lavere kvote for taxfree-kjøp av tobakksvarer ved ankomst Norge. Men turister vil kunne ta med seg dobbelt så mye som nordmenn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Etter nyttår kommer det til å være to ulike kvoter for innførsel av tobakksvarer avgiftsfritt til Norge – én for nordmenn og én for turister. Det kan ende i kontrollkaos, frykter taxfree-næringen.

Den nye bestemmelsen er en innstramming i forslaget til statsbudsjett som ble lagt frem denne uken.

Taxfree-kvoten for turister vil fortsette som i dag med 200 sigaretter eller 250 g tobakksvarer. Nordmenn får fra 1. januar bare ta med halvparten så mye.

Må ta hensyn til

Regjeringen viser til at det er en tollavtale – en konvensjon – fra 1954 som gjør at denne forskjellsbehandlingen oppstår.

Den pålegger avtalepartene å åpne for toll- og avgiftsfri innførsel av blant annet 200 sigaretter eller 250 gr. andre tobakksvarer. Den kan ikke norske myndigheter se bort fra.  

Vi skulle gjerne strammet inn kvoten for alle reisende,  men vi må gjøre det slik for å overholde forpliktelsene i konvensjonen, sier statssekretær Erlend Grimstad (Sp) i Finansdepartementet til flysmart24.

Oppgitt

Betingelsen for at turister kan ta med seg dobbel kvote er at varene er kjøpt i utlandet. Venter de med å kjøpe varene til de ankommer Norge, må også turistene forholde seg til den halverte kvoten.

Hos den dominerende taxfree-operatøren på norske flyplasser, Travel Retail Norway (TRN) er man oppgitt over de nye og reduserte kvotene.

Kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i TRN sier til flysmart24 at dette helt klart vil føre til reduserte inntekter. Dessuten mener han at taxfree-butikker i utlandet vil profitere på den nye begrensningen.

Kan føre til kaos

– 50 prosent av de reisende på Oslo Lufthavn er turister. De vil nå få en større kvote hvis de handler på en flyplass som ikke er norsk. Dette dytter omsetningen ut av Norge til utenlandske flyplasser, sier Dagestad.

Han ser for seg at de nye bestemmelsen vil bli vanskelig å håndheve, siden et av kravene også er at turister må oppholde seg mer enn 24 timer i landet for å ha rett til utvidet kvote:

– Hvordan skal Tollvesenet håndheve dette? Hvordan kan de vite på grensen om de skal forbli i landet mer enn 24 timer? Hvor mange flere tollere må ansettes for å skille mellom personer bosatt i Norge og personer bosatt i utlandet? spør han.  

Avinor taper

Uansett vil den få økonomiske konsekvenser for driften, mener han:

– Det blir nok en betydelig redusert omsetning. Mest av alt går det utover Avinor da de mottar mesteparten av omsetningen som husleie. Vi synes det er leit å måtte håndtere også dette nå på vei ut av pandemien når vi endelig kunne ønske ansatte, reisende og kunder velkomne igjen, sier Dagestad.

TRN har drevet taxfree-butikker og Travel Value-butikker på Avinors største flyplasser siden 2005. I dag har selskapet utsalg i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand.