Pandemien ikke over: -En vinterbølge er på gang i Europa

FHI advarer nordmenn som reiser til utlandet mot å tro at pandemien er over. En smittebølge er på vei. Foto: Shutterstock

Korona-pandemien er ikke over. I noen av nordmenns mest populære ferieland er covid-19 smitten økende og skaper bekymring. Folkehelseinstituttet har klare anbefalinger til nordmenn på reise i tiden fremover.

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), professor Preben Aavitsland, bekrefter at det er en utvikling i smittehyppigheten mange steder og at noe er på gang når det gjelder smitteutviklingen:

– En vinterbølge er på gang over det meste av kontinentale Europa og Storbritannia, sier Aavitsland til flysmart24.

Usikkert fremover

I sin siste oversikt over smitteutviklingen i Europa advarer FHI også mot at utsiktene fremover er usikre:

– Situasjonen er uforutsigbar. I flere europeiske land ses nå økende smittespredning og sykehus-innleggelser med covid-19. Dette kan være begynnelsen på en ny bølge som skyldes avtakende immunitet i befolkningen, nye undervarianter med større evne til å omgå immunitet og kaldere vær, heter det.

Aavitsland ber imidlertid nordmenn om å senke skuldrene, og forholde seg til smitteutviklingen ut fra de generelle rådene som FHI har gitt en god stund nå:

FHIs råd

– Man bør ta de anbefalte vaksiner og ellers følge lokale råd og regler, sier han.

Det betyr å bruke munnbind i de områder og land dette er anbefalt, bl.a. i enkelte situasjoner i Spania og Hellas. I Hellas registrerte man ved siste oppdatering over 55 000 nye smittetilfeller og over 100 nye dødsfall i løpet av forrige uke.

I Tyskland er det nå et press fra medisinsk hold mot helsemyndighetene for å gjeninnføre munnbindbruk innendørs.

Aavitsland ber nordmenn følge de nasjonale reglene der man oppholder seg, og ser ellers ingen grunn til å anbefale folk om å endre adferd.

Dette selv om man reiser til land som har stigende smitte:

Som hjemme

– Nei, vi synes man kan oppføre seg slik man gjør i Norge. Husk at vi også her hjemme har vært gjennom to enorme bølger, både vinterbølgen nå i januar-mars og sommerbølgen i juni-august. Det uten særlige tiltak, sier Aavitsland.

FHI skriver også at det er sannsynlig at covid-19-epidemien også i Norge vil vokse utover senhøsten og vinteren. Det er usikkert hvor stor denne bølgen vil bli. Helseinstitusjonene må derfor ha beredskap for flere innleggelser, for utbrudd og for større sykefravær, mener FHI.

Her stiger smitten

Den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC, som følger smitteutviklingen tett, slår fast at det i bl.a. Storbritannia har vært en økning i antall tilfeller og sykehusinnleggelser siden midten av september.

«Man kan oppføre seg slik man gjør i Norge»

Preben Aavitsland. Foto: FHI

Også i land som Spania, Frankrike, Tyskland, Hellas, Italia og Kypros har en kurve som viser økt smitte, og flere sykehusinnleggelser.

Nå skal det straks presiseres at økningen er fra et lavt nå. Situasjonen i landene kan ikke på noen måte kan sammenlignes med tiden før vaksinene kom i bruk.