Bremsene er satt på – en av tre vil kutte feriereiser

Mange nordmenn dropper reise-planer i tiden fremover. Økte private utgifter får mange til å prioritere annerledes. Foto: Knut-Erik Mikalsen

En av tre nordmenn sier at den endrede økonomiske situasjonen deres gjør at de vil foreta færre reiser fremover. Det viser en ny, fersk undersøkelse.

Det er landets største uavhengige reiseformidler, Finn Reise, som presenterer undersøkelsen som er utført av Opinion.

– Mange opplever nå at deres private økonomi er presset. Da er det naturlig at de kutter ned på ting de ikke absolutt trenger. Reiser er nok blant disse, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise til flysmart24.

Vil reise mindre

Hele 35 prosent, mer enn hver tredje spurte, svarer at den økonomiske situasjonen med stigende renter, galopperende strøm- og drivstoffpriser og økte utgifter til mat vil påvirke deres ferieplaner fremover.

De svarer at vil reise mindre.

Undersøkelsen er foretatt blant et representativt utvalg at den norske befolkning, og bekrefter et bilde som flysmart24 har kunnet fortelle om den senere tiden:

Folk flest endrer adferden og det merkes godt innen reiselivet.

Kutter og kutter

Flyselskapene har måttet kutte i rutetilbudet fremover mot vinteren. Det nye norske flyselskapet Norse Atlantic har kuttet dramatisk i sine USA-ruter, mens SAS har valgt å sette inn mindre flytyper fra Oslo til New York.

Flyselskapet Flyr har måttet stanse all flyvning nord for Trondheim i hele vintersesongen, mens Norwegian har justert tilbudet sitt de nærmeste månedene fordi det er redusert etterspørsel i vintersesongen.

Nå kommer undersøkelsen fra Finn Reise, som bekrefter at mange nå har satt bremsene på når det gjelder omfanget av reiser i tiden fremover:

Tøft for mange

– Vi hører hver dag historier om hvordan de økte utgiftene gjør at det har blitt tøft for mange. Tiden fremover er jo også veldig usikker. Da er det ikke mer enn normalt at folk holder igjen på bl.a. reisekjøp, sier Berge.

Han sier dette har ført til at en trend har blitt tydeligere den senere tiden:

– Vi ser at det skjer et omfattende reisesøk på våre nettsider. Mange er nok ute etter å finne de helt billige billettene. Nær en av fem, 17 prosent, sier de vil velge destinasjoner med laveste kostnader. Dette kan f. eks være gunstig for rimelige land som Tyrkia og Polen. Det vi ser er at de som velger å kjøpe venter nærmere avgang før de eventuelt slår til, sier Berge.

Må kanskje kutte

Berge sier at prisene de nærmeste månedene holder seg stabile, men at det også åpner for at det kan måtte skje priskutt hvis ikke etterspørselen tar seg opp:

«Mange er ute etter å finne de helt billige billettene»

Terje Berge. Foto: Finn.no

– Flyselskapene tror på høyere flypriser fremover på grunn av høyere kostnader. Men jeg tror man også kan også havne i en situasjon der flyselskapene, hotellene må stimulere etterspørselen ved å kutte i de prisene de opererer med i dag. Dette vil imidlertid også avhenge av hvor mye av kapasiteten som blir kuttet, sier Berge.