Heten i Syden: – Vil bli enda varmere i årene fremover

Varmere enn normalt mange steder i Syden. Klimaforsker tror det blir verre i årene fremover. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange områder i Spania og Frankrike opplever fremdeles så høye temperaturer at det virker som om sommeren aldri skal ta slutt i år.

Nå varsler spanske meteorologer om at den uvanlige og langvarige varmen kan fortsette til langt ut i november. Temperaturer rundt 30 grader minner ikke mye om at man står på terskelen til vinteren.

– Dette er uvanlig for årstiden. Hver dag har vært varmere enn normalt. Dette vil trolig fortsette inn i første halvdel av november, har det spanske meteorologiske institutt, Aemet, opplyst på sin Twitter-konto, når det gjør opp status for oktober.

Denne vurderingen blir gjentatt i dag, tirsdag 1. november: – Temperaturmessig er det sannsynlig at de to første ukene blir varmere enn normalt, etter trenden fra oktober, heter det fra Aemet.

Den norske klimaforskeren Rasmus E. Benestad sier til flysmart24 at temperaturene kommer til å bli enda høyere i årene fremover.

Ikke mye normalt

Varmen går ikke upåaktet hen. Når spanske aviser skriver om varmt vær, da er det i seg selv et tegn på at tingene ikke er helt normale. Sommeren begynner tidligere, og har vært varmere enn normalt med flere hetebølger enn vanlig.

Turistene jubler, men det gjør ikke klimaforskerne. De er ikke et øyeblikk i tvil om at de høye temperaturene over deler av Europa kan knyttes direkte til menneskeskapte klimaendriger.

Blant dem er klimaforsker Rasmus E. Benestad ved Meteorologisk Institutt.

Overfor flysmart24 er han klar i sin dom om hvorfor det minner mer om sommer enn høst og tidlig vinter i det sørlige Europa nå:

Kryper oppover

– Vi ser at temperaturen over tid kryper oppover i tillegg til at den svinger mellom varmere og kaldere dager. Når nivået øker over tid på grunn av den globale oppvarmingen, vil også de høye temperaturene nå nye høyder. Da ser vi uvanlig høye temperaturer og at rekordene faller, sier seniorforsker Benestad.

Han sier at det kan være ulike meteorologiske forklaringer til høye temperaturer. Det dreier seg om høytrykk om sommeren, tørr bakke, eller at varm luft blir fraktet med vinden fra sør.

– Vi kan derfor si at det er to ting som forklarer de uvanlig høye temperaturene. Det ene er den meteorologisk situasjonen. Den andre at temperaturen over tid har økt på grunn av en økt drivhuseffekt på jorden, sier Benestad.

Dette vil skje

– Er høyere temperaturer noe du tror vil fortsette i årene som kommer, og kanskje styrke seg?

– Ja, fordi drivhuseffekten blir sterkere når CO2-konsentrasjonene i atmosfæren øker, som igjen øker fordi vi forbrenner kull, olje og gass. Det er også viktig å notere seg at det er ikke bare temperaturen som endrer seg, men også nedbøren og vannets kretsløp på jorden, sier Benestad.

Like før høysommeren satte inn kunne flysmart24 fortelle at spanske meteorologer varslet at årets sommer kom til å bli varmere enn normalt.

Hetebølger

Det har virkelig slått til. Det har vært målt unormal høye temperaturene en rekke steder i Spania. Det har vært flere hetebølger enn på mange år, og disse har kommet oftere enn før.

Meteorologitjenesten El Tiempo skriver at i det meste av landet ligger avviket på mellom 5 og 10 grader over normalen. Den mener imidlertid, i motsetning til Aemet, at heten vil avta fra begynnelsen av november.

Selv på Kanariøyene, som mange reiser til for å unngå den intense varmen som man ofte opplever på fastlands-Spania, er det i disse dager temperaturer på 30 grader og mer.

Over 30 grader

På en annen feriefavoritt for nordmenn, på Mallorca, har det de seneste dagene vært målt temperaturer over 30 grader. Varmen om natten har vært så høy at folk har hatt problemer med å få sove.

Også i andre deler av Spania, i Barcelona, Valencia og Malaga, har det den senere tiden vært målt temperaturer på godt over 25 grader.