Flyselskapene lut lei munnbind – bare ett land krever det

Spanske flyselskap er oppgitt over at Spania er alene i EU om å kreve munnbind på fly. Foto: Vueling Airlines

Flyselskapene i Spania har fått nok. De krever at myndighetene opphever krav om bruk av munnbind på fly. Spania er det eneste landet i EU som fortsatt har et slikt krav.

Påbudet omfatter kun spanske selskap. – Munnbind-påbud på fly er tull, sier Javier Gándara i en uttalelse. Han er president for luftfartsorganisasjonen ALA.

De øvrige europeiske selskapene forholder seg til anbefalingen fra den europeiske flysikkerhets-organisasjonen EASA. Den fjernet anbefalingen om maskebruk på fly i februar.

Ikke fra norske flyplasser

Derfor vil nordmenn oppleve at flyreiser med SAS, Norwegian eller Flyr til Spania ikke innebærer bruk av munnbind.

Reiser man derimot med spanske selskap som Iberia eller Vueling fra Norge eller andre europeiske land og til spanske flyplasser, gjelder påbudet.

Nesten komisk, mener Gándara, det blir når spanske myndigheter krever at internasjonale passasjerfly som flyr over spansk område, også skal følge påbudet.

Påbudt mange steder

Det betyr at passasjerene skal anbefales å ta på seg munnbind når de flyr inn over Spania, men kan ta det av når landets område er passert. Om det er noen selskap som følger et slikt påbud, er ukjent.

Munnbind er derimot ikke påbudt andre steder der det ofte er mye folk og dårligere ventilering om bord på fly. Det gjelder ikke på flyplasser, restauranter eller nattklubber, men derimot på i taxi, buss, tog og apotek.

Den siste tiden har flysmart24 besøkt ulike deler av Spania, og opplevd at påbudet blir håndhevet nokså konsekvent både i taxi og på buss. Vi fikk i de fleste tilfeller ikke komme inn i buss eller taxi før vi hadde munnbindet på.

Økende press

Det har fra flere hold vært presset hardt på mot landets helsemyndigheter om å oppheve munnbind-påbudet, men så langt har svaret vært nei.

De som vil fjerne påbudet mener det er overflødig siden befolkingen er vaksinert, og at det er kontroll med pandemien nå.

Det har flere ganger vært antydet fra ulike myndighetshold at det ville gå mot slutten for dette påbudet.

Den spanske regjeringen gjorde det derimot i forrige måned klart at påbudet er forlenget til mars 2023. Den mener at det ikke er riktig tidspunkt å fjernet kravet på nå.