Redd for å bli smittet på utenlandsferien? FHI har tre råd

Mange nordmenn setter kursen for Kanariøyene denne vinteren. Også der er det nå mye korona-smitte. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Skal du til utlandet i de nærmeste månedene, og frykter korona-smitten som florerer i mange land i Europa nå? I Folkehelseinstituttet (FHI) ber de nordmenn på tur om å opptre som de ville gjøre hjemme.

Instituttets smitte-ekspertise sier det er mye smitte i flere områder, men mener det ikke er grunnlag for å advare folk mot å reise til noe land eller område i Europa.

– Nei, det er ikke noe land med spesielt mye smitte som er er grunn til å advare mot å reise til, sier fagdirektør og professor Preben Aavitsland i FHI til flysmart24.

Tre råd

Aavitsland, som er en av landets aller fremste smitteeksperter, sier at han har tre råd til nordmenn, og som de bør følge før de legger ut på en reise i tiden fremover:

  • Ta de vaksinene du er anbefalt før reisen. For eldre og kronisk syke er dette både influensavaksine og koronavaksine.
  • Følg de lokale myndighetenes råd.
  • Ha reiseforsikring.

I den siste ukerapporten fra FHI skriver instituttet at det i Europa er meldt om stabil trend i antall meldte tilfeller.

Videre er det meldt om økning i antall tilfeller fra bl.a. Frankrike og Slovenia, og økning i antall dødsfall fra Spania og Frankrike.

Mye smitte

Et av de absolutt mest populære vinterreisemålene i år blir Kanariøyene, og for nordmenn betyr det først og fremst Gran Canaria og Tenerife.

Øyene har, i likhet med andre områder, opplevd en smitteoppblomstring de senere ukene. For en tid tilbake økte forekomsten blant befolkningen over 60 år med 50 prosent fra den ene uken til den andre. Ferskeste tall viser tre dødsfall og 671 smittede i denne gruppen.

For Hellas samlet ble det siste uke registrert nær 44 000 smittetilfeller og 118 dødsfall.

Likevel ser Aavitsland ingen grunn til å komme med noen spesielle advarsler til de tusener av nordmenn som setter nesen mot øyene i Atlanterhavet nå og senere i vinter.

– Nei, det er mye smitte over alt, sier Aavitsland.

Hvis du blir smittet

Skulle du bli smittet mens du er i utlandet, er det ingen land i Europa som lenger krever at du skal isolere deg.

– Det man skal gjøre er å følge de lokale myndighetenes råd, og ellers gjøre det samme som du ville gjort hjemme, sier Aavitsland.

Det vil si å opptre på en måte som gjør at man begrenser faren for å smitte andre.

PS: Den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC følger ikke bare med på utviklingen av covid-19, men også den generelle influensa-situasjonen. Den melder for uke 45 at influensaaktiviteten i Europa er på et noe høyere nivå enn tidligere fire sesonger og at aktiviteten økte siste uke.