Sendte levende hund i flyplassrøntgen – folk rasende

Det har ikke manglet på fordømmende reaksjoner etter at en flyreisende i USA sendte hunden sin gjennom røntgenapparatet i sikkerhetskontrollen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

En flypassasjer i USA har pådratt seg rasende reaksjoner etter at han sendte sin levende hund gjennom røntgenapparatet på flyplassen i Madison, Wisconsin. Det var flyplassansatte som oppdaget det som hadde skjedd.

Den amerikanske sikkhetsorganisasjonen Transportation Security Administration (TSA) gikk denne uken ut med informasjon om hendelsen på Twitter.

Hunden ble transportert i flypassasjerens håndbagasje. Den var låst inne i en ryggsekk. Det dreide seg ifølge TSA om en Dachs med Chihuahua-blanding, og var så liten at den fikk plass inne i sekken.

Noe tilsvarende har ikke skjedd i Norge:

– Vi kjenner ikke til noen tilfeller av at hund har blitt sendt til gjennomlysing hos oss – heldigvis, sier markeds- og kommunikasjonssjef i Avinor, Cathrine F. Framholt, til flysmart24.

Så omrisset av dyret

TSA skriver at de går ut med denne historien for å informere folk som reiser med kjæledyrene sine, om hvilke regler som gjelder for passering av dyr i sikkerhetskontrollen.

De ansatte oppdaget omrisset av det levende dyret da sekken gikk gjennom røntgenapparatet.

En talsperson for TSA, Jessica Mayle, bekreftet overfor avisen USA Today at hunden var i orden, men litt skvetten, da den ble tatt ut av sekken.

TSA mener at hendelsen skjedde ved et uhell.

«Burde bli fratatt hunden»

Etter at TSA gikk ut med historien ser flysmart24 at det har strømmet på med harde reaksjoner mot mannen som eide hunden.

Noen mener han aldri bør få reise med fly med dyr igjen.

– Mannen burde bli fratatt hunden, mener andre mens noen spør om ikke eieren ble arrestert og bøtelagt for dyremishandling.

Andre fester ikke lit til mannens forklaring om at det var en misforståelse som lå bak. De som har reagert på TSAs tweet mistenker at mannen hadde dyret i håndbagasjen fordi han ville unngå å betale ekstra for å ha det vesle dyret med seg på flyet.

Slik er reglene i Norge

Avinor har klare regler for lignende situasjoner. Det er mulig å ha med mindre dyr gjennom sikkerhetskontrollen og i kabinen.

Det er flyselskapene som stiler krav til hvordan og hva dyret skal oppbevares i under reisen, enten de er i lasterommet eller i kabinen. 

I Avinors generelle informasjon heter det at reisende med små dyr må forvente at sikkerhetspersonalet ber deg om å ta dyret ut av buret, slik at de kan sende buret gjennom røntgenmaskinen for å sjekke for ulovlige objekter.

Kan bli analysert

– Dyret ditt vil ikke bli sendt gjennom røntgenmaskinen, men det kan bli brukt metalldetektor for å finne ut om det kan finnes ulovlige objekter på dyret, heter det i Avinors redegjørelse.

Avinor legger til at det også kan bli brukt spesielt deteksjonutstyr, en papirlapp strykes da over buret og/eller dyret og analyseres for eventuelle partikler av sprengstoff.