Halverte taxfreekvoter – må bryte opp 30 paller tobakk

De ansatte på taxfree-utsalgene på norske flyplasser må pakke om 30 paller med tobakksvarer frem til nyttår. Regjeringens halverer taxfree-kvotene for tobakksvarer. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De ansatte på taxfree-utsalgene i Norge går en travel førjul og romjul i møte. På grunn av nye regler som regjeringen har innført, må 30 paller med tobakksvarer nå brytes opp og pakkes om.

Kvoten for sigaretter, rulletobakk, snus og andre tobakksvarer blir halvert for nordmenn fra nyttår. Det fører til en ekstra stresset situasjon på taxfree-utsalgene.

Haugevis med varer må pakkes om for å komme i ny lovlig utgave. Vanligvis ville taxfree-selskapet fått god tid på å forberede dette. Men ikke denne gangen.

Må brytes opp

– Det blir en kjempejobb, men vi har jo ikke noe valg. Hadde vi hatt forskriftene for hvordan de nye reglene skal praktiseres klar, hadde vi hatt noe bedre tid på oss. Det har vi dessverre ikke. Vi er varslet om at de vil komme, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway (TRN) til flysmart24.

Størst blir utfordringen for sigaretter og snus. Her må et det store antallet av dagens forpakninger brytes opp manuelt, og nye pakninger lages.

For sigaretter er det i dag forpakninger på 200 sigaretter i 10 enkeltpakker. Fra nyttår må det være bare 100 sigaretter, og altså fem enkeltpakker i hver kartong.

Ville ikke ha selvforsyning

– Vi har heldigvis fått inn en pakkemaskin som gjør at prosessen med å lage helt nye kartonger blir enklere. Men alle pakkene vi har i dag må jo åpnes og lages helt på nytt. Det er store mengder det er snakk om og dette vil kreve mye ressurser, sier Dagestad.

Pakkene vil derfor ligne de kartongene som disse varene har ligget i siden taxfree-ordningen ble innført her i landet.

Å åpne alle pakkene og la folk forsyne seg selv med sigarettesker separat i forhold til lovlig kvote, var ifølge Dagestad aldri et alternativ.

Håper å beholde noen pakker

– Vi tror det fortsatt er bedre at vi får pakke om til riktig kvote enn at folk skal plukke selv. Ellers blir det mye forvirring i kassen, sier han.

Dagestad sier det blir noen svært hektiske dager fremover:

– Det som skal skje frem mot nyttår er at snus og sigaretter blir pakket om på ankomst-utsalgene, for å få dem tilpasset de nye og halverte kvotene. På avgangsutsalgene blir det derimot andre regler. Der er det reglene i ankomstlandet som bestemmer hvor stor kvote hver kan ta med seg inn i det landet de kommer til. Der vil kartonger med 200 sigaretter i fortsatt kunne selges, sier Dagestad.

«Vente og håpe»

TRNs talsmann sier at butikkene på ankomst håper å kunne beholde noen av dagens 200-pakker, når to som reiser sammen kan ta inn 2 x 100 sigaretter hver.

– Det hadde lettet situasjonen for oss, men fordi vi ikke har fått noen forskrifter ennå om hvordan de nye kvotene skal praktiseres på dette området, må vi bare vente og håpe på at vi skal kunne spare noen pakker fra å måtte brytes opp, sier Dagestad.

I Tolletaten sier kommunikasjonsrådgiver Thore Simenstad at forskriften til de nye taxfree-bestemmelsene nå en like rundt hjørnet:

– Planen er å vedta forskrift i løpet av mandag 19. desember, skriver han i en epost til flysmart24.

Gjelder ikke for turister

Det spesielle med de nye kvotene er at de bare gjelder for norske reisende. Utlendinger på Norge-besøk eller nordmenn i utlandet som er hjemme på besøk, kan fortsatt ta med seg den opprinnelige kvoten på 200 sigaretter og 250n gram snus.

Som flysmart24 har skrevet tidligere kommer dette av at Norge har underskrevet en tollavtale – en konvensjon – fra 1954. Den gjør at denne forskjellsbehandlingen oppstår.

Den pålegger avtalepartene å åpne for toll- og avgiftsfri innførsel av blant annet 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer. Den kan ikke norske myndigheter se bort fra.

Betingelsen er at varene er kjøpt i utlandet. De som velger å kjøpe ved ankomst Norge, må forholde seg til ny kvote.