Kåret til en av verdens vakreste flyplasser

Norges hovedflyplass, Oslo Lufthavn, er kåret til den nest vakreste flyplassen i verden av fransk storavis. Foto: UAS Norway, Anders Martinsen.

Oslo Lufthavn er en av de vakreste flyplassene i verden. Det mener en fransk storavis som har rangert de 10 flotteste og der Norges hovedflyplass er helt oppe på en andreplass.

På Gardermoen er flyplass-ledelsen ikke lite stolt over denne utmerkelsen som ikke kunne komme på noe bedre tidspunkt. Flyplassen runder 25 år i høst:

– Dette synes vi er veldig stas. Vi er stolte av at vår fantastiske flyplass når opp i en slik kåring. Det er jo både takket være arkitekturen, selvsagt, men også takket være de 13 000 som hver dag bidrar til å skape et godt miljø for passasjerene og en god start på reisen, sier lufthavndirektør Stine Ramstad Westby til flysmart24.

Skiller seg ut

Når den kjente franske avisen Le Figaro har kåret de 10 vakreste flyplassene skriver den at lufthavnene er valgt ut fordi de skiller seg ut, og legger hovedvekten på at de utkårede har «en uvanlig og futuristisk arkitektur.»

Aller øverst på listen kommer en flyplass mange nordmenn har stiftet bekjentskap med mange ganger, den spanske hovedflyplassen Barajas utenfor Madrid.

Så, på andreplass kommer altså Oslo Lufthavn.

Slik er begrunnelsen

I begrunnelsen skriver avisen:

«Innrammet av store vinduer fra gulv til tak er Oslo Lufthavn en kameleon som tilpasser seg årstidene, avhengig av lyset og fargene utenfor. Flyplassen er direkte inspirert av lokal arkitektur, og fremheves av gran og stein. Fremfor alt er utformingen tro mot den nordiske tradisjonen for trivsel, ved å tilby en stressfri reise for passasjerene.»

– Vi håper og tror at måten Oslo lufthavn er utformet gjør at passasjerene opplever flyplassen som et behagelig sted å være, der de kan senke skuldrene, spise, handle eller bare slappe av i gode omgivelser, sier Ramstad.

Norsk arkitekt

Hovedutformingen av det som i sin tid ble nye Oslo Lufthavn var det det norske arkitektfirmaet Nordic Office of Architecture som sto bak. En av grunnleggerne, arkitekt Gudmund Stokke, har fått mye av æren for flyplassens nordisk design med sine store, åpne flater.

– Det at Nordic Office of Architecture har utformet en helhetlig tanke med Oslo lufthavn, fra første spadetak i 1998 og gjennom utvidelser frem til i dag, gjør nok også at vi skiller oss ut fra mange andre flyplasser, mener Ramstad.

Stokke har flere flyplass-prosjekter på sin liste. Han var også sentralt delaktig i utformingen av den nye storflyplassen i Tyrkia for bare noen få år siden, Istanbul Airport. Der kan man kjenne igjen flere trekk som Stokke overfor flysmart24 tidligere har sagt er inspirert av det han laget på Gardermoen.

De 10 vinnerne

Slik er Le Figaros liste over de 10 vakreste flyplassene i verden:

  • 1. Madrid-Barajas, Spania
  • 2. Oslo Lufthavn, Norge
  • 3. Marrakech-Menara. Marokko
  • 4. Denver International Airport, USA
  • 5. Wichita-Eisenhower à Wichita, Kansas, USA
  • 6. Vancouver International Airport, Kanada
  • 7. Chhatrapati Shivaji Interntional Airport, Bombay, India
  • 8. Changi International Airport, Singapore
  • 9. Beijing International Airport, Kina
  • 10. Tokyo Haneda International Airport, Japan