Klart for «storrengjøring» i den norske feriefavoritten

Magaluf er er at områdene der 1- og 2-stjerners hoteller på Malliora nå må vike. Foto: Hotel Samos

For mange typiske feriemarkeder har fokuset endret seg fra masseturisme til såkalt kvalitetsturisme. For turistene betyr det dyrere opphold, for turiststedene betyr det færre besøkende.

Dette er en endring som nordmenns feriefavoritt i sommerhalvåret, Mallorca, er godt i gang med.

Det siste tiltaket øygruppens regjering har bestemt seg for, er å legge ned mange av øyas 1 og 2 stjerners hoteller. De dårlige hotellene skal vekk. En «storrengjøring» er på gang.

Blir ikke nye hoteller

Det skal heller ikke komme nye og mer moderne hoteller i disse byggene. De skal bli bolighus for å dekke Mallorcas skrikende mangel på boliger, spesielt for øyas unge.

Det er presidenten for balearenes øyregjering, Francina Armengol, som kjører i gang den nye planen og har lagt 16 millioner euro på bordet for å overta nedslitte hotellbygninger.

Ifølge avisen Ultima Hora gjelder tiltaket i områder som er noen av de mest populære feriemålene også for nordmenn på øya – Playa de Palma, Palmanova, Magaluf, Calles de Mallorca, s’Illot og Cala Millor.

Så mange som mulig

Som flysmart24 har skrevet pågår det nå en grunnleggende endring av Mallorcas turistsatsing.

Den har pågått over noen år nå, og gjør at øyas turisttilbud vil fremstå annerledes enn før. Øya, som lever av turismen, vil ikke ha flere turister!

Før var det altoverskyggende målet å få så mange turister som mulig til å komme til øya. Det har gjort at masseturismen har satt sine negative spor både på miljø og økonomi.

Bedre betalende

Nå har fokuset blitt endret:

Øya vil ha færre turister, men vil at de som kommer skal betale mer for seg under oppholdet. Det innebærer at hoteller, resorter og andre turisttilbud må ha en høyere kvalitet enn før. Mange luksushoteller skal bygges.

Det er denne endringen som nå er i full gang, og som forklarer at regjeringen nå ønsker å bli kvitt de hotellene som har lavest kvalitet og som tiltrekke seg turister som ikke legger nok penger igjen etter seg.

Har satt strek

Turistøkningen har fortsatt frem til i dag. Fjoråret ble en kraftig oppblomstring etter pandemien, der aktiviteten sank til et minimum.

I fjor ble det ny fart i turismen igjen. Mallorca og de andre øyene i Balearene fikk 16,5 millioner turister i 2022.

Der mener myndighetene at grensen bør gå, og har satt strek. Det er det nye maksimale turistantallet man ønsker skal besøke øygruppen som i tillegg til å ville ha bedre betalende turister, også har økt turistsesongen.