Laget kvalme på ferieflyet – er svartelistet på livstid

En 55 år gammel mann er svartelistet på Jet2 for livstid etter en hendelse på et av selskapets fly i april. Foto: Shutterstock

En 55 år gammel mann er utestengt fra flyselskap på livstid. I tillegg kan han vente seg en regning på kanskje flere hundre tusen kroner etter en hendelse på et fly til Spania forrige måned.

Hendelsen inntraff på et fly tilhørende det britiske lavprisflyselskapet Jet2, og skjedde underveis fra Glasgow til Tenerife Sur.

I strid med alle regler på fly, begynte mannen å drikke av taxfree-varene han hadde kjøpt på flyplassen når flyet var i luften, skriver avisen GB News.

Måtte ta flyet ned

Da han fikk beskjed fra kabinpersonalet om å stanse, skal han ha reist seg opp og urinert i setet foran de andre passasjerene. Han hadde da ifølge kabinpersonalet vist aggressiv oppførsel overfor andre reisende helt fra avgang.

Kapteinen vurderte mannens opptreden som en sikkerhetsrisiko, og fant at han ikke hadde annet valg enn å avbryte flyvingen og ta flyet i Faro i Portugal. Der ble mannen hentet av politiet.

Selskapets øverste sjef har i ettertid rykket ut med en dyp beklagelse overfor de andre reisende, og gjort det klart at Jet2 har absolutt nulltoleranse overfor uønsket oppførsel på sine fly.

Fordi flyet måtte rengjøres grundig før det kunne settes i trafikk igjen, måtte mannskapet og resten av passasjerene overnatte på hotell til neste dag. Mannskapets lovlige arbeidstid var også overskredet.

Saftig erstatningskrav

Turen ble 24 timer forsinket. Mannen har i ettertid innrømmet å ha vært beruset, men forklart at han tømte en drikkeflaske i setet.

Den versjonen har ikke Jet2 å hørt på, og har si stedet klemt til:

Utestengelse for livstid og krav om erstatning «på et femsifret beløp,» mest trolig i britiske pund. Det vil i norske penger si minimum 130 000 kroner.

Trolig blir summen til slutt langt større. Kostnadene forbundet med uventet stans og overnatting løper svært fort.

Som flysmart24 skrev for en tid tilbake jobber det en gruppe i regi av Luftfartstilsynet for å finne frem til tiltak som kan dempe antall uønskede hendelser på norske fly.

Ville ikke vært mulig i Norge

En reaksjon som den med Jet2, svartelisting, hadde ikke vært mulig i Norge. Det er ikke praksis i dag og utvalget, som skal legge frem tiltak senere, åpner heller ikke for å innføre en slik praksis.

Dette bekrefter konsulent Torbjørn Lothe i NHO Luftfart:

– De norske flyselskapene opererer ikke med svartelisting. Svartelisting reiser en rekke juridiske problemstillinger og det er heller ikke vurdert til å være det mest egnede tiltaket for å «beskytte seg» mot denne type passasjerer. Dette da svært få passasjerer er såkalt «unruly» på flere flyginger. Det er imidlertid implementert forskjellige prosedyrer for oppfølging av denne type passasjerer i etterkant av en hendelse, inkludert systematisk politianmeldelse og samtaler med passasjeren, sier Lothe til flysmart24.

Annerledes

I enkelte andre land, bl.a. i USA, har flyselskapene anledning til å svarteliste slike passasjerer. De kan hindre dem i å fly med det selskapet der uroen skjedde.

I 2020 og 2021 sank antall hendelser på norske fly.

Den vokste utover i 2021 etter som flytrafikken tok seg opp igjen. I fjor kom antall faktiske hendelser som ble meldt inn til tilsynet opp i nærmere 100.