Reiste verden rundt og meldte inn krav etter ran

Nordmennene var på reise verden rundt da det begynte å komme inn krav etter at de var utsatt for ran. De ble politianmeldt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Nordmennene var på reise i utlandet da det begynte å komme inn flere krav om erstatning etter angivelige ran de hadde vært utsatt for. En sjekk gjorde at saken ble avdekket.

Hendelsene viste seg fort å ikke være enestående. Da forsikringsselskapet, Frende forsikring, begynte å nøste i saken, dukket det opp en rekke tidligere krav fra de samme personene.

Summen de hadde fått utbetalt beløp seg nærmere en million kroner. Nå blir det politisak fordi selskapet hevder det dreier seg om svik.

Svindler på reiseforsikringen

I Frende mener man at mye av det de mener er forsikringssvindel på reise pågår blant unge mennesker.

– Det som er vanligst når det meldes inn ekstrabeløp på reiseforsikringer, er forfalsking av kvitteringer. Da meldes det inn fiktive krav og så legges det ved kvitteringer som ikke er reelle, forteller senior kommunikasjonsrådgiver Marius Solberg Anfinsen i Frende til flysmart24.

Selskapet håper nå at avsløring av saker og en stab av stadig mer effektive utredere som avdekker juks, skal virke preventivt på andre unge som fristes til det samme.

Sendte inn krav på krav

Utrederne er som regel tidligere politifolk som er eksperter på å lete etter og avsløre svindel.

Nordmennene som er politianmeldt hadde sendt inn en rekke krav:

– De reiste verden rundt, meldte inn forsikringssaker. Det gikk flere måneder før dette ble avslørt og på den tiden hadde vi fått inn flere saker etter hverandre om ran. Det er lite sannsynlig at en og samme person er så uheldig og blir ranet flere ganger over kort tid, forteller Anfinsen.

Fant tidligere saker

Selskapet fant tidligere saker der de samme personene hadde fulgt samme oppskrift. Summen totalt viste seg være på nærmere en million kroner.

– Her var det flere som reiste sammen og meldte om liknende forhold. De hadde fått utbetalinger på saker mens de var på reise, før det ble oppdaget, sier Anfinsen.

Tore Sætrum er en av utrederne Frende har i sin stab. Han er tidligere politimann og advarer mot å bagatellisere det å «legge på litt ekstra» når en forsikringsskade sendes inn:  

Alvorlige konsekvenser

– Svært få aner noe om hva konsekvensene kan være hvis de svindler på forsikringen. De vet ikke at de kan bli oppsagt, anmeldt til politiet, at de kan bli straffet, at det kan komme på rullebladet, kanskje hindre dem i å få utdannelsen de drømmer om eller begrense hvor de kan reise i fremtiden, sier han.

I 2022 ble det avdekket forsikringssvindel for 344 millioner kroner i Norge, fordelt på 1170 saker. Det er snaut 950 000 kroner hver eneste dag. Tallene kommer fra Finans Norge. Det et trolig store mørketall.  

Utrederne som jobber med forsikring tenker som hovedregel at ti prosent av alle kravene som kommer inn er uriktige, altså svindel. Gjennomsnittspersonen som blir tatt er en mann mellom 20 og 50 år. Jo eldre vi blir, jo mindre svindler vi, viser statistikken.