Nordmenn som har reist til Middelhavet i disse dager står foran noen svært varme dager. Både på fastlandet i Spania og på Kanariøyene er det sendt ut rødt farevarsel.
Både i det sørlige Spania og i andre land som bl.a. Italia, er det varslet rekordhete.
I deler av Spania blir denne uken den varmeste hittil i år, og det statlige meteorologiske institutt Aemet varsler at det i to regioner på Costa del Sol kan få opp mot 44 grader. Det gjelder bl.a. Malaga-provinsen.
Helserisiko i heten
Mandag ble det også sendt ut rødt farevarsel for Kanariøyene, spesielt den norske favorittøya Gran Canaria men også naboøya Tenerife og Fuerteventura.
Det betyr at varmen blir så intens at den kan innebære helserisiko for innbyggere og turister. På disse øyene kan det i enkelte områder komme opp mot 40 grader.
Det blir heller ingen varmepauser om nettene. Tropenettene kommer til å fortsette og det med temperaturer gjennom nettene på rundt 25 grader.
«Brennhete netter»
I Katalonia blir det nesten like ille og kan overstige rekorden fra fire år siden, da målte man 43,8 grader i denne nordøstlige delen av Spania.
Barcelona-avisen El Periodico forsøker ikke å dempe inntrykket av at de nærmeste dagene blir tøffe på grunn av de høye temperaturene.
Den omtaler perioden fremover slik:
«Den kvelende varmen vil stige i dag til 44 grader med brennhete netter på minst 25 grader.»
Blir ikke spart
På fastlandet er det ventet at de høyeste temperaturene vil komme i de indre delene av det populære kystområdet. I Malaga er ventet rundt 40 grader.
Heller ikke de som har lagt ferien til de normalt litt svalere områdene på øyene blir spart for hetebølgen.
På Mallorca er det ventet at 40-gradersmerket vil bli passert i dag, og denne varmen kan holde seg til og med onsdag.
Norsk forsker advarte
Allerede i mars kunne flysmart24 gi de første advarslene mot at sommeren kom til å bli enda varmere enn i fjor det sørlige Europa. Fjoråret var rekordvarmt i Spania, Frankrike og Portugal.
Den norske norske klimaforskeren, Rasmus E. Benestad, advarte mot dette.
– Det er en betydelig fare for hetebølge i Europa denne sommeren på grunn av snøsituasjonen i Alpene. Vi ser også et større mønster rundt hele jordkloden med ting som vi aldri har sett noe liknende før, og som kan knyttes til klimaendringene. sa klimaforsker Benestad.