Noe annet enn sol og bad som er viktigst på ferieturen

Sol, varme og bad er viktig for nordmenn som reiser til utlandet. Men ikke viktigst, viser ny undersøkelse. Foto: Knut-Erik Mikalsen

For frosne nordmenn på ferietur til landene i Sør-Europa skulle man tro at det er muligheten for sol, bad og varme som er det som er det viktigste med hele turen.

Slik er det ikke, skal vi tro en fersk undersøkelse som mediekonsernet Schibsted har gjort og som flysmart24 nå kan presentere.

Lokker med sol og varme

– Det er fristende å si at undersøkelsen viser at mange nordmenn ser ut til å være sultefóret på å endelig kunne nyte andre lands mat og drikke igjen, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge etter å ha sett resultatet.

Den rullerende undersøkelsen er tatt opp i juli av Norstat, og med et representativt utvalg på mer enn 1 000 spurte over 18 år.

Spise og drikke

Schibsted-undersøkelsen viser at sol og varme nødvendigvis ikke er det som er det viktigste for oss – i alle fall ikke i år.

De spurte har fått anledning til å markere blant 18 ulike alternativer, og anledning til å velge flere alternativer som viktige.

Da svarer åtte av ti – eller 80 prosent – at det å spise på restauranter og spisesteder var en etterlengtet opplevelse de fikk, da de kom seg på utenlandstur igjen.

«Har vært et savn»

Sol, bad og varme scorer betydelig lavere. 58 prosent av de spurte svarte at det var dette de var mest ute etter.

At mat og drikke scorer høyt, overrasker ikke den erfarne reiselivstoppen:

– Vi vet jo fra tidligere undersøkelser at mange mener landets mattilbud er viktig når de velger feriemål. At de fleste svarer slik de gjør, tyder nok på at det å kunne nyte andre lands mat og drikke har vært et savn etter flere år med pandemi og der reising har vært begrenset, sier Berge.

Scorer dårligst

Så, hva mener nordmenn ellers er viktig på utenlandsturen?

De andre alternativene som scorer høyt er at byopplevelser og shopping er viktig, samt det å oppsøke kulturopplevelser og historiske steder. Dessuten er sightseeing også viktig.

Helt i bunnen finner du det å leie fritidsutstyr for å være ute i naturen, og det å delta på aktiviteter som rafting og guidede turer.

Det å gå på konserter er også blant de aktivitetene som scorer svakest.