Slår alarm – Europas mest berømte sanddyner i fare

Sanddynene i Maspalomas er blant de aller mest kjente turistattraksjonene på Gran Canaria. Et populært utfluktsmål også. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Sanddynene på sørsiden av Gran Canaria regnes for å være en av de mest berømte turistattraksjonene på den populære ferieøya.

Dunas de Maspalomas ligger helt på sørspissen av øya, og har i 20 år nå vært et naturreservatet som det brukes store ressurser for å vedlikeholde og bevare.

Den økende turismen til øya, og til de populære feriemålene som ligger på sør- og sørvestkysten av dette området, fører også med seg økt besøk nettopp til Maspalomas-ørkenen.

Vil se solnedgang

Nå advarer derfor lokale myndigheter mot at slitasjen på dette store ørkenområdet har blitt for stor. Sanddynene besøkes av hundrevis av mennesker hver eneste dag.

Spesielt er det mange besøkende som kommer dit for å se solnedgangene fra de høyeste sanddynene, skriver avisen Maspalomas Ahora.

Avisen skriver at tiltak som ble satt i verk i 2018, nettopp for å begrense tilgangen noe til det populære området, ikke har virket etter sin hensikt. Mange gir blaffen i skilt og fysiske sperringer som er satt opp for å hindre adkomst til utsatte områder.

Truer med bøter

Derfor ser myndighetene at vaktholdet for å holde folk unna bestemte områder, ikke er omfattende nok. På enkelte tidspunkter er det ikke vakthold der i det hele tatt.

Det er forbudt å oppsøke enkelte områder. De som bryter dette forbudet risikerer bøter på 150 til 300 euro, rundt 1 700 til 3 400 norske kroner.

Fravær av nok vakthold gjør at forbudet ikke blir overholdt skikkelig.

Stadig kamp

Det er ikke første gang at det slås alarm rundt de berømte sanddynene. Som flysmart24 har skrevet tidligere har det vært gjentatte aksjoner for å sikre sanddynene også tidligere.

Det har bl.a. dreid seg om å hindre at for mye av sanden skal bli feid på havet.

De lokale myndighetene mener det er viktig å få sikret sanddynene for fremtiden, derfor er det også gravd ned ulike strukturer med stokker og foretatt beplantning som medvirker til å holde sanden på plass.